Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Βιοεκτυπωτές - Εκτύπωση Κυττάρων ;

«Βιοεκτυπωτές» θα μπορούσαν να καλύπτουν τραύματα με νέο δέρμα

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές παράγουν σήμερα μικρά αλλά περίπλοκα αντικείμενα (Πηγή: Πανεπιστήμιο Texas A&M)


Ουάσινγκτον
Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή μικρών μοντέλων και βιομηχανικών πρωτοτύπων, θα μπορούσαν μια μέρα να αξιοποιηθούν και στην ιατρική: Οι «βιοεκτυπωτές» θα ψεκάζουν κύτταρα και θα δημιουργούν δερματικά μοσχεύματα στρώμα προς στρώμα.

Η μέθοδος ονομάζεται «ταχεία παραγωγή πρωτοτύπων», ή «3D εκτύπωση». Βασίζεται περίπου στην ίδια αρχή λειτουργίας με τους εκτυπωτές ψεκασμού, όχι όμως σε δύο διαστάσεις αλλά σε τρεις.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές ψεκάζουν σωματίδια πολυμερών υλικών και δημιουργούν στρώμα προς στρώμα μικρά αντικείμενα.

Η σχετικά νέα τεχνολογία ήδη χρησιμοποιείται πειραματικά για την «εκτύπωση» τεχνητών οστών και χόνδρων.

Στο μέλλον, όμως, αντίστοιχοι «βιοεκτυπωτές» θα μπορούσαν να δημιουργούν κατά παραγγελία συνθετικό δέρμα, για χρήση σε θύματα εγκαυμάτων και άλλων τραυμάτων.

Σε επίδειξη που πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, το πρωτότυπο ενός τέτοιου εκτυπωτή τύπωσε ένα πλαστικό αφτί.

«Ψεκάζει πλαστικό για να δημιουργήσει σταδιακά ένα αντικείμενο, στρώμα προς στρώμα [...] Μερικές ώρες μετά παίρνεις ένα αντικείμενο που μπορείς να κρατήσεις στο χέρι» δήλωσε στο AFP o Χοντ Λίπσον, ερευνητής του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη.

Αντί για πλαστικά σωματίδια, ο εκτυπωτής θα μπορούσε να χρησιμοποιεί στο μέλλον καλλιεργημένα κύτταρα του ίδιου του ασθενή.

«Θα μπορούσες να πάρεις κύτταρα από έναν δότη, να τα καλλιεργήσεις, να τα ανακατέψεις με ένα "μελάνι" και να δημιουργήσεις ένα ζωντανό μόσχευμα» εξήγησε ο Δρ Λίπσον.

Διευκρίνισε πάντως ότι, με τη σημερινή τεχνολογία, τα ζωντανά κύτταρα δεν επιζούν στον εκτυπωτή. «Προς το παρόν, περιοριζόμαστε σε κύτταρα [...] που αντέχουν να τυπώνονται» είπε.

Αντίστοιχα πειράματα πραγματοποιούνται στο Πανεπιστήμιο Wake Forest της Βόρειας Καρολίνας. Η ομάδα του Τζέιμς Γου αναπτύσσει έναν νέο σαρωτή, ο οποίος θα μετρά τις διαστάσεις του τραύματος, και στη συνέχεια να δίνει εντολή στον εκτυπωτή να παράξει ένα μόσχευμα που ταιριάζει απόλυτα στην τελική του θέση.

Το μεγάλο πρόβλημα, επισήμανε ο ερευνητής, είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει τρόπος να συνδέονται αυτά τα μοσχεύματα με την κυκλοφορία του αίματος.

Εξέλιξη πληθυσμού, Πρόβλημα τροφίμων - Αναδημοσίευση

Ουάσινγκτον
Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και της κατανάλωσης ζωικών τροφίμων θα έχει κάνει τον πλανήτη «αγνώριστο» το 2050, προειδοποιεί η WWF και άλλοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει φέτος τα επτά δισεκατομμύρια, πριν σταθεροποιηθεί τελικά στα εννέα δισεκατομμύρια γύρω στα μέσα του αιώνα.

Περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερο χρήμα, ο ίδιος πλανήτης

Για να ταΐσουμε όλα αυτά τα στόματα, «θα πρέπει να παράξουμε τα επόμενα 40 χρόνια όσα τρόφιμα είχαμε παράξει τα τελευταία 8.000 χρόνια» δήλωσε ο Τζέισον Κλέι της WWF.

Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, «μέχρι το 2050 ο πλανήτης μας δεν θα είναι πια αναγνωρίσιμος» προειδοποίησε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Η αύξηση του πληθυσμού θα επιδεινώσει το πρόβλημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων, συμφώνησε ο Τζον Κάστερλαϊν, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Πληθυσμιακής Έρευνας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο.

Σημαντικό πρόβλημα, κατά τον ίδιο, είναι και η προβλεπόμενη αύξηση των εισοδημάτων, τα οποία αναμένεται να τριπλασιαστούν τα επόμενα 40 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και να πενταπλασιαστούν στις χώρες που θεωρούνται σήμερα αναπτυσσόμενες.

Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση του εισοδήματος οδηγεί συνήθως και σε αύξηση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, των οποίων η παραγωγή απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας και πρώτων υλών.

H παραγωγή ενός κιλού κρέατος απαιτεί γύρω στα επτά κιλά τροφής σε σπόρους, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού τυριού ή αβγών χρειάζονται τρία με τέσσερα κιλά, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδικοί που συμμετείχαν στο συνέδριο.

«Περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερο χρήμα, ο ίδιος πλανήτης» σχολίασε ο Τζον Κλέι της WWF.

Σύμφωνα με τον Τζον Κάστερλαϊν, η μόνη λύση είναι να ανακόψουμε την παγκόσμια πληθυσμιακή έκρηξη: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ελαχιστοποιήσουμε την αύξηση του πληθυσμού, και ο μόνος βιώσιμος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι μέσω του αποτελεσματικού οικογενειακού προγραμματισμού» είπε.

Από in.gr: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231080196