Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Εκκλησιαστική Περιουσία

Σχόλιο προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιο:
(εστάλει στο blog του Σεβασμιωτάτου: http://mkka.blogspot.com/)

Σεβασμιώτατε την ευχή σας.

Θα ήθελα να σας απασχολήσω με ένα θέμα, επουσιώδες για εσάς και για εμένα, το οποίο έρχεται όμως συχνά στη συζήτηση με ορθολογιστές αλλά και ενάντιους της Εκκλησίας: το θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Ξέρω ότι δεν είναι στο θέμα αυτού του ωραίου άρθρου σας όμως δεν βρήκα κάτι άλλο.

Κάθε φορά που έρχεται αυτό το θέμα με όλα τα παρελκόμενά του τους απαντώ: (α) Η Εκκλησία δεν έκλεψε ποτέ από κανέναν. Η περιουσία προέρχεται από την ελεύθερη βούληση των δωρητών, προσκυνητών κλπ. (β) Η Εκκλησία έχει λειτουργικά έξοδα (νεωκόρους, ψάλτες, εγκαταστάσεις, ναοί, κτίρια, μετακινήσεις κλπ). (γ) Η Εκκλησία έχει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο (γηροκομεία, ορφανοτροφεία, κατασκηνώσεις, στέγες αστέγων, συσίτια κλπ) (δ) Ο πλούτος δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Η διαχείρισή του μετράει. Ο Αβραάμ ήταν πολύ πλούσιος ταυτόχρονα όμως και πολύ φιλάνθρωπος, (ε) Πολλές φορές η Εκκλησία έχει δωρήσει περιουσία στο κράτος και σε άλλους φορείς και ιδιώτες και πολλές φορές το κράτος, φορείς και ιδιώτες έχουν καταπατήσει εκτάσεις της Εκκλησίας.

Όταν όμως έρχεται το θέμα στην πολυτέλεια μερικών εκπροσώπων της Εκκλησίας (ακριβά αυτοκίνητα, πολλαπλές ακριβές στολές, ακριβές συνήθειες κλπ.) εκεί απαντώ: Κακώς Κάνουν. Δεν γίνονται μιμητές του Χριστού. Όμως δεν πρέπει να κλονίζεται η εμπιστοσύνη σας λόγω αυτών των κακών παραδειγμάτων. Και κάποιοι γιατροί μπορεί να είναι διεφθαρμένοι όμως δεν σημαίνει ότι θα χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στην ιατρική επιστήμη. Άλλωστε ο καθένας θα δώσει λόγο για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους. Και άλλωστε αυτοί οι εκπρόσωποι που ζουν με πολυτέλεια είναι μικρή μειονότητα. Υπάρχει πλήθος εκπροσώπων που ζουν με τα απαραίτητα. Γιατί δεν κοιτάνε και αυτούς ?

Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος θέλει στοιχεία και διαφάνεια. Γνωρίζω βέβαια ότι εκείνος που δεν θέλει να πιστέψει ότι στοιχεία και να του δώσουμε δεν πρόκειται να πιστέψει. Τουλάχιστον όμως να σταματήσει να μιλάει, να γράφει ότι θέλει και να σκανδαλίζει και άλλους.

Μήπως λοιπόν ξέρετε που υπάρχουν τέτοια στοιχεία ? Αναλυτικά στοιχεία δαπανών. Έστω για τη Μητρόπολή σας. Κάνετε ισολογισμό ? Κρατάτε αποδείξεις για κάθε Ευρώ που δαπανήθηκε ? Κρατάνε οι ναοί καταστάσεις των εσόδων-εξόδων τους ? Οι ερωτήσεις προφανώς είναι ρητορικές. Ξέρω ότι τηρείται όλους τους νόμους του κράτους και της Εκκλησίας. Μπορείτε όμως να συγκεντρώσεται κάποια στιγμή και να δημοσιεύσεται αυτά τα στοιχεία ? Αυτό θα ήταν ένα πρώτο καίριο πλήγμα της παραφιλολογίας που έχει αναπτυχθεί σχετικά με την Εκκλησιαστική περιουσία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Συγνώμη για την πνευματική ρηχότητα του σχολίου μου.

Την ευχή σας και πάλι.