Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Καταναγκαστική εργασία online - gold farming

Κρατούμενοι σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα εξαναγκάζονται να παίζουν διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια προκειμένου να κερδίζουν πόντους και εικονικά αγαθά, τα οποία οι δεσμοφύλακες ανταλλάσσουν στη συνέχεια με αληθινό χρήμα, καταγγέλλει ένας πρώην κρατούμενος.

«Οι υπεύθυνοι της φυλακής κέρδιζαν περισσότερα χρήματα αναγκάζοντας τους κρατούμενους να παίζουν παιχνίδια, παρά με τους καταναγκάζουν σε χειρωνακτική εργασία» δήλωσε στον Guardian ο πρώην κρατούμενος, με το ψευδώνυμο Λιού Ντάλι.

Στη φυλακή του Τζίζι στη βορειοανατολική Κίνα, ο Ντάλι εργαζόταν στο τοπικό ανοιχτό λιγνιτωρυχείο και παράλληλα αναλάμβανε άλλες χειρωνακτικές εργασίες, όπως το να φτιάχνουν οδοντογλυφίδες και να συναρμολογεί καθίσματα αυτοκινήτων.

Στην εποχή της διαδικτυακής οικονομίας, το καταναγκαστικό παιχνίδι online φαίνεται πως είναι πολύ πιο επικερδές.

Πολλά σημερινά διαδικτυακά παιχνίδια, όπως το World of Warcraft, έχουν δικές τους οικονομίες με εικονικά νομίσματα ή πόντους, για τους οποίους υπάρχει μια ισοτιμία σε πραγματικές τιμές: όσοι περνούν ώρες παίζοντας ή επαναλαμβάνοντας ανιαρές διαδικασίες κερδίζουν εικονικό χρυσάφι το οποίο πωλούν σε όσους δεν έχουν το χρόνο ή την υπομονή να τα κερδίσει μόνος του. Η τακτική ονομάζεται στα αγγλικά gold-farming.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κινεζικού Κέντρου Διαδικτύου, σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ σε εικονικά νομίσματα ανταλλάχθηκαν στην Κίνα το 2008, και ο αριθμός των παικτών που παίζουν για να κερδίζουν χρήματα όλο και αυξάνεται.

Περίπου 100.000 τέτοιοι επαγγελματίες παίκτες εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα στην Κίνα. Ο αριθμός αυτός πιστεύεται ότι αντιστοιχεί στο 80% του παγκόσμιου συνόλου, ενώ οι περισσότεροι αγοραστές εικονικών αγαθών βρίσκονται στην Ευρώπη και την Αμερική.

Υπήρχαν 300 κρατούμενοι που αναγκάζονταν να παίζουν. Δουλεύαμε σε βάρδιες των 12 ωρών. Τους είχα ακούσει να λένε ότι κέρδιζαν 5 με 6 χιλιάδες γουάν [540-650 ευρώ] την ημέρα» αναφέρει.

»Ποτέ δεν βλέπαμε τα χρήματα. Οι υπολογιστές δεν έσβηναν ποτέ» θυμάται ο Ντάλι, ο οποίος κάποτε ήταν και ο ίδιος δεσμοφύλακας, αλλά καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση επειδή κατήγγειλε την τοπική κυβέρνηση της πόλης του για διαφθορά.