Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΠΟΝΟΣ – ΥΠΟΜΟΝΗ (Π. ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ ΛΥΡΑΚΗΣ – ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ;)

Η παρουσία του πόνου στη ζωή μας
Οποιοδήποτε αξίωμα, όσα χρήματα, οσεσδήποτε επιστημονικές γνώσεις και αν κατέχει ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποφύγει τις θλίψεις στη ζωή του. Είναι αδύνατο η θλίψη να μη χτυπήσει την πόρτα κάθε σπιτιού είτε είναι πολυτελές μέγαρο είτε φτωχή καλύβα.
Που θα στρέψει ο άνθρωπος το βλέμμα του και δεν θα αντικρύσει τον πόνο ; Πουθενά. Το βεβαιώνουν τα νοσοκομεία, τα ποικίλα θεραπευτήρια, τα άσυλα του πόνου κλπ. Αμέτρητες οι ασθένειες, αμέτρητοι οι ασθενείς. Υποφέρουν και μαζί τους υποφέρουν και οι οικείοι τους. Τη μεγαλύτερη όμως θλίψη τη φέρνει ο θάνατος.
Βέβαια υπάρχουν ένα σωρό άλλα γεγονότα στη ζωή μας τα οποία μπορούν να μας προκαλέσουν πόνο. Χρεοκοπίες, αποτυχίες στο γάμο, συκοφαντίες, φτώχια, ανεργία, οικογενειακά προβλήματα κλπ. Κλαίνε οι γονείς για το θάνατο του μονάκριβου παιδιού. Κλαίνε τα παιδιά διότι στερήθηκαν τη στοργική μητέρα τους. Κλαίει η σύζυγος διότι απέτυχε στην εκλογή συντρόφου διότι είναι μέθυσος, άσωτος, χαρτοπαίκτης. Διότι συμπεριφέρεται απέναντί της με τρόπο βάρβαρο, τυραννικό και απάνθρωπο. Πονάει ο σύζυγος διότι η γυναίκα του αποδεικνύεται φιλόνικος, γλωσσώδης, σπάταλη, που δεν έχει το νου στο νοικοκυριό, αλλά στους χορούς, τις διασκεδάσεις, τις κρουαζιέρες, τις ατελείωτες δεξιώσεις, τα χαρτιά, τη μόδα. Πονούν και οι δύο διότι τα παιδιά τους είναι κακότροπα, ανήθικα και ατίθασα.
Για τις ευαίσθητες ψυχές ο πόνος είναι περισσότερο οξύς και οδυνηρός και έχει αντίκτυπο και στο σώμα: στομαχικές διαταραχές, αϋπνίες, άγχη, έλλειψη ψυχικής γαλήνης. Ακόμη και η σκέψη, το συναίσθημα και η θέληση υφίστανται τις συνέπειες της θλίψης.
Στις ώρες αυτές του πόνου μας κυριεύει αθυμία, μελαγχολία, δειλία, ταραχή και μεγάλη λύπη. Πολλές φορές ο Δαβίδ στενάζει, όπως π.χ. στο ΝΔ΄ψαλμό: «Η καρδιά μου στα βάθη μου έχει κυριευθεί από ταραχή και αγωνία. Φόβος και τρόμος και δειλία παραλύουν τις δυνάμεις μου μπροστά στον κίνδυνο του θανάτου που πλησιάζει. Σκοτάδι αθυμίας και φρίκης σκεπάζει τα μάτια μου και δεν βλέπω καμιά διέξοδο γύρω μου». Σε παρόμοια περίπτωση ο μεγάλος και ατρόμητος προφήτης Ηλίας, όταν τον κατεδίωκε η Ιεζάβελ, είπε στο Θεό: «Πάρε την ψυχή μου Κύριε. Στείλε μου τη λύτρωση του θανάτου» (Γ’ Βασιλ. ΙΘ’ 4). Το ότι η ανθρώπινη φύση είναι ασθενής και κάμπτεται στις μεγάλες δοκιμασίες της ζωής, μας το φανέρωσε και ο ίδιος ο θεάνθρωπος Κύριος λέγοντας στον κήπο της Γεθσημανή: «Καταλυπημένη είναι η ψυχή μου μέχρι σημείου που να κινδυνεύω να πεθάνω από τη λύπη» (Ματθ. ΚΣΤ΄38).
Ωστόσο ο άνθρωπος είναι πλασμένος για τη χαρά και το πλήρωμα της χαράς του επιφυλάσσει ο Θεός στον ουρανό. Όμως σ’ αυτό τον κόσμο συνήθως η χαρά είναι ζυμωμένη με τη λύπη. Το είχαν διαπιστώσει και οι αρχαίοι μας πρόγονοι και γι’ αυτό έλεγαν: «Παράδοξο πράγμα να βρει κανείς άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή να είναι ευτυχισμένος» (Τέρας, ει τις δια παντός του βίου ηυτύχησεν). Για τη συντριπτική πλειοψηφία των οδοιπόρων αυτής της ζωής ισχύει ο κανόνας της θλίψης, της δοκιμασίας, του πόνου, των δακρύων. Γι’ αυτό και η ζωή παρουσιάζεται ως ένα κρεμμύδι, που όσο περισσότερο το ξεφλουδίζει ο άνθρωπος τόσο περισσότερο δακρύζει. Δυστυχώς τα βάσανα πολλές φορές γίνονται βουνά αβάσταχτα που πλακώνουν τον άνθρωπο, τον λυγίζουν, τον γονατίζουν και τον κάνουν να μελαγχολεί. Έτσι χάνει τη χαρά και της παρούσας ζωής αλλά και της άλλης (εάν δεν κρατήσει σωστή στάση απέναντι στον πόνο).

Οι Ψευδολύσεις της φυγής
Τι λοιπόν πρέπει να κάνει ο άνθρωπος ; Εάν θελήσει με τις δικές του δυνάμεις ή τα πλούτη του να αντιμετωπίσει τον πόνο, θα ματαιοπονεί. Πριν όμως δούμε τι πρέπει να κάνει, ας δούμε την τακτική που ακολουθούν οι πολλοί.
(α) Ταξίδια: Πολλοί ακολουθούν την τακτική της φυγής. Αλλάζουν παραστάσεις. Όμως τα ταξίδια δεν μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο να ξεχάσει για πάντα. Επίσης τα ταξίδια δεν είναι προσιτά σε όλους (κόστος, χρόνος, σωματική κατάσταση, υποχρεώσεις). (β) Διασκεδάσεις: Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν με τα γέλια, το ποτό, ίσως τα ναρκωτικά και άλλες διασκεδάσεις να ναρκώσουν τα νεύρα του πόνου. Όταν όμως περάσουν αυτά, ενοχλούνται πιο έντονα από τον πόνο. (γ) Διάβασμα: πράγματι η μελέτη βιβλίων βοηθάει. Όμως όταν το μυαλό επιστρέφει στην καθημερινότητα, ο πόνος καταλαμβάνει την ψυχή.
Οι παραπάνω μέθοδοι δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα διότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο νους ή μόνο αισθήσεις. Κυρίως και προπαντός είναι καρδιά που αισθάνεται. Αν παρομοιάσουμε το νου με ποτάμι, τότε η καρδιά είναι η πηγή από την οποία αυτό πηγάζει. Όσο και αν θελήσουμε να θολώσουμε τα νερά, με άλλες εικόνες και παραστάσεις, στο τέλος τα νερά θα ξεθολώσουν και ο πόνος που προέρχεται από την πηγή θα μεγαλώσει. Γι’ αυτό όπως έλεγε και ο Ιώβ «Παρακλήτορες κακών πάντες» (Ιώβ ΙΣΤ΄ 2), δηλαδή όλοι είναι παρηγορητές κακών, που αυξάνουν τον πόνο. Οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Υπάρχει τελικά λύση στη θλίψη ; Ναι υπάρχει ! Για να λυτρωθεί ο άνθρωπος από τον πόνο και να εξέλθει νικητής απαιτείται να οπλισθεί με μια άλλη δύναμη, πολύ ανώτερη από τη δική του. Η δύναμη αυτή είναι η δύναμη της ΠΙΣΤΗΣ. Μόνο η χριστιανική πίστη μπορεί να εισχωρήσει στην πηγή του πόνου και να αναπαύσει το πνεύμα.

Η αιτία του πόνου
Γιατί να πονώ και να υποφέρω; Γιατί τόσο πολύ εμένα με τιμωρεί ο Θεός; Η απάντηση δεν είναι πάντα εύκολο να δοθεί. Όπως λέει ο Απ. Παύλος: «Τις γαρ έγνω νουν Κυρίου; Ή τις σύμβουλος αυτού εγένετο; Ως ανεξερεύνητα τα κρίματα αυτού και ανεξιχνίαστοι αι οδοί αυτού» (Ρωμ. ΙΑ΄ 34, 33), δηλαδή ποιος γνώρισε τη σκέψη και τις βουλές του Κυρίου; Ή ποιος έγινε σύμβουλός τους; Πόσο υπερβαίνουν την ανθρώπινη έρευνα οι κρίσεις και οι αποφάσεις Αυτού, και πόσο είναι αδύνατο στο νου του ανθρώπου να παρακολουθήσει τις αγαθές μεθόδους του Θεού, με τις οποίες σώζει τους ανθρώπους. Σε πολλά ερωτήματα ο άνθρωπος βρίσκει απάντηση: γιατί πεινώ; Διότι δεν έφαγα. Γιατί νυστάζω; Διότι δεν κοιμήθηκα.
Γιατί όμως πονώ ;
Οι ορθολογιστές και υλιστές απαντούν ότι ο πόνος προειδοποιεί τον άνθρωπο πως κάτι κακό συμβαίνει στον οργανισμό του. Έτσι μπορεί ο άνθρωπος να λάβει τα μέτρα του. Η απάντηση αυτή δεν ευσταθεί. Αν η αποστολή του πόνου ήταν αυτή τότε γιατί η προειδοποίηση αυτή γίνεται σχεδόν πάντα όταν ο κίνδυνος είναι μικρός και σπανιότατα, όταν είναι μεγάλος; Π.χ. εγκεφαλικά, καρκίνος κλπ.
Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από το Θεό χαρούμενος και όχι θλιμμένος. Εάν δεν παρέβαινε την εντολή η παραδεισένια ζωή θα συνεχιζόταν δια μέσου των αιώνων. Η υπακοή του στο Θεό και το θέλημά Του, θα διατηρούσε συνεχώς, χωρίς θλίψεις και προβλήματα, την πορεία της ζωής του. Όμως μετά την παρακοή, δίκαια έλαβε το μισθό του: θλίψεις και πόνοι. Πολλές φορές μάλιστα ο άνθρωπος τα βάζει με το Θεό. Ο σοφός Σολομών λέει σχετικά: «Αφροσύνη ανδρός λυμαίνεται τας οδούς αυτού, τον δε Θεόν αιτιάται τη καρδία». Δηλαδή η ανοησία και η απερισκεψία γίνονται πολλές φορές η αιτία να συμβαίνουν στον άνθρωπο πειρασμοί, στενοχώριες και συμφορές. Και αντί ο άνθρωπος να τα βάλει με τον εαυτό του τα βάζει με το Θεό ! Αντί να κλάψει και να συντριβεί και να μετανοήσει και να ζητήσει το έλεος του Θεού, με αναίδεια και προκλητικότητα τα βάζει με το Θεό.
Όμως «Ο Θεός απείραστος εστί κακών, πειράζει δε αυτός ουδένα» (Ιακ. Α΄ 13). Ο Θεός ποτέ δεν είναι δυνατόν να πειρασθεί από κάτι κακό και πονηρό, γι’ αυτό και ποτέ δεν γίνεται αιτία να προκαλέσει πειρασμό και θλίψη στους άλλους. Ο Θεός οποιαδήποτε δοκιμασία και αν επιτρέψει στον άνθρωπο, αποβλέπει να τον καταστήσει δόκιμο αθλητή, άξιο να στεφανωθεί. Ακόμα και στις περιπτώσεις που εμείς φταίμε, Τον βλέπουμε να ζητάει να βγάλει από το πικρό γλυκύ. Μας αφήνει για ένα διάστημα να κλάψουμε και να καταλάβουμε τα λάθη μας. Μόλις όμως περάσει λίγος καιρός, κατά τρόπο θαυμαστό και θείο φέρνει έτσι τα πράγματα ώστε ο πόνος μας να βγάλει καλό. Μεταβάλλει την περίοδο της θλίψης σε ευκαιρία πολύτιμη, σε σχολή πνευματική, επιζητώντας να μας μορφώσει για την αιωνιότητα. Χρησιμοποιεί τον πόνο ως τον πλέον πεπειραμένο παιδαγωγό για να μας διδάξει αλήθειες, που με άλλο τρόπο δεν θα μπορούσαμε να διδαχθούμε. Για να ανακαλύψουμε τη σπίθα της καλής διάθεσης της ψυχής μας, που κάπου είναι κρυμμένη και σκεπασμένη κάτω από τις βιοτικές μέριμνες και κοσμικές ενασχολήσεις μας. Οι μαλακωμένες από τον πόνο ψυχές είναι σαν τα περιστέρια: έτοιμες να πετάξουν προς το Θεό. Να γίνουν καλύτερες. Να προοδεύσουν στην αρετή. Υπάρχουν όμως και ψυχές που είναι σαν τα βατράχια. Σκληρύνονται από τον πόνο και αρχίζουν την κτηνώδη ζωή, όπως τα βατράχια βουτούν στη λάσπη της λίμνης. Εμείς τι απ’ τα δύο θέλουμε να είμαστε; Αν αγωνιζόμαστε να είμαστε περιστέρια τότε να μη φοβόμαστε. Εύκολα θα πετάμε όταν τα βήματα του πόνου ακουστούν. Εύκολα θα καταφεύγουμε στο Θεό. Και εκεί θα βρίσκουμε τη χαρά, την ειρήνη και την παρηγοριά.

Ο Σκοπός του Πόνου
Δυστυχώς η καθημερινή πείρα έχει δείξει ότι η καλή υγεία, οι οικονομικές ανέσεις, τα πολλά αγαθά κλπ. τα οποία δίνει ο Θεός στα παιδιά Του, επειδή αυτά είναι κακομαθημένα και πνευματικά ακαλλιέργητα, αντί να τα χρησιμοποιούν όπως ορίζει ο Θεός, τα χρησιμοποιούν μόνο για τον εαυτό τους και γίνονται χειρότερα. Άλλωστε για τον Ισραηλιτικό λαό λέχθηκε κάποτε: «Και έφαγε Ιακώβ και ενεπλήσθη και απελάκτισεν ο ηγαπημένος. Ελιπάνθη, επαχύνθη, επλατύνθη και εγκατέλειψε τον Θεόν και απέστη από Θεού σωτήρος αυτού» (Δευτ. ΛΒ’ 15). Δηλαδή έφαγε ο Ισραηλιτικός λαός και χόρτασε με το παραπάνω. Και όμως αυτός ο λαός κλώτσησε το Θεό. Λιπάνθηκε και παχύνθηκε και αυξήθηκε σε λαό πολύ, και εγκατέλειψε το Θεό τον Σωτήρα του. Δυστυχώς τα ίδια συμβαίνουν σε κάθε εποχή. Μόλις ο λαός ανορθωθεί οικονομικώς και αισθανθεί ασφάλεια, εγκαταλείπει το Θεό. Η διασκέδαση και η σαρκολατρία αποτελούν κεντρικό ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων στην εποχή μας. Ως πότε όμως θα μακροθυμεί ο Θεός ; Γιατί δίνει και υποσχέσεις αλλά και απειλές: «εάν θέλητε και εισακούσητέ μου, τα αγαθά της γης φάγεσθε. Εάν δε μη θέλητε, μηδέ εισακούσητέ μου, μάχαιρα υμάς κατέδεται» (Ησ. Α’ 19-20). Σαφής προειδοποίηση. Καθαρή η υπόσχεση. Σαφέστατη η απειλή. Επομένως ο σκοπός των θλίψεων είναι αφυπνιστικός.
Δεν υπάρχει λοιπόν άλλος τρόπος να μας συγκινήσει ο Θεός και να μας ελκύσει στη μετάνοια; Όπως οι γονείς κάνουν το πάν με λόγια και συμβουλές να κατευθύνουν τα παιδιά τους, έτσι και ο Θεός. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα παιδιά δεν ακούνε, οπότε επιβάλλονται παιδαγωγικές τιμωρίες. Όπως λέει ο Δαβίδ: «Όταν απέκτεινεν αυτούς, τότε εξεζήτουν αυτόν και επέστρεφον και ώρθριζον προς αυτόν» (Ψαλμ. ΟΖ’ 34). Όταν τους τιμωρούσε με θάνατο, τότε ζητούσαν το Θεό από τα βαθιά χαράματα, και προτού ξημερώσει ήταν στο πόδι και παρακαλούσαν το Θεό. Αντίστοιχο παράδειγμα έχουμε και στο Μανασσή.
Η κακία μας, η φαυλότητα, η σκληρότητα και η αμετανοησία μας, υποχρεώνουν το Θεό να χρησιμοποιήσει το καυτήριο του πόνου. Ίσως τις στιγμές που το στοργικό χέρι του Θεού ανοίγει με το νυστέρι του τα αποστήματα των παθών μας, φωνάζουμε, αγανακτούμε και ίσως Τον θεωρούμε σκληρό. Όμως που να γνωρίζουμε πόσο μεγάλο σκοπό έχει η επέμβασή Του αυτή. Μέσω των θλιβερών περιστατικών της ζωής μας, ο Θεός μας καλεί να επιστρέψουμε κοντά Του. Όπως λέει και ο ψαλμός: «Εν ημέρα θλίψεώς μου τον Θεόν εξεζήτησα». Ο πόνος και η θλίψη μου με έκαναν να Σε αναζητήσω Θεέ μου. Και ο Ησαϊας λέει: «Παιδεία Κυρίου ανοίγει μου τα ώτα» (Ν’ 5). Η παιδαγωγική επέμβαση του Θεού μου ανοίγει τα αυτιά της ψυχής και με κάνει πρόθυμο να προσέχω πράγματα που άλλοτε περιφρονούσα.
Πολλά παραδείγματα υπάρχουν. Βλέπουμε τον Α ή τον Β επειδή έγιναν πλούσιοι ή κατέλαβαν κάποια θέση, αμέσως να διαστρέφονται εσωτερικά. Το παίρνουν πάνω τους, επαίρονται και περιφρονούν τους άλλους, φθάνοντας στο σημείο να νομίζουν ότι είναι ανώτεροι άνθρωποι και δεν έχουν την ανάγκη του Θεού. Αυτοί οι άνθρωποι δεν δέχονται να ακούσουν κανέναν. Για να μαλακώσει η ψυχή τους χρειάζεται συνήθως τράνταγμα μεγάλο. Ένα ατύχημα, μια πτώχευση, μια ασθένεια, μια οικογενειακή θλίψη τους μαλακώνει την ψυχή και αρχίζουν να σκέπτονται το Θεό. Και ο Χρυσόστομος συμπληρώνει: «Εκείνος που έχει άφθονα τα μέσα της ζωής, τον βλέπετε με πόση ταχύτητα και ευκολία τρέχει προς τα μονοπάτια της αμαρτίας. Εκείνος που με άνεση τα έχει όλα, τον βλέπετε ότι στην Εκκλησία όταν κηρύσσεται ο λόγος του Θεού είναι χαύνος και ράθυμος (απρόθυμος και κοιμισμένος)».
Γιατί όμως να δοκιμάζονται οι ευσεβείς; Όταν λέμε ευσεβής τι εννοούμε ; Τον άνθρωπο που απλά εκκλησιάζεται και κάπου-κάπου κοινωνεί χωρίς να γνωρίζουμε ποιος είναι στο βάθος; Ο άνθρωπος είναι μυστήριο σκοτεινό. Απ’ έξω μπορεί να παρουσιάζεται ως πρόβατο αλλά να είναι λύκος. Ας υποθέσουμε όμως ότι πράγματι κάποιος είναι ευσεβής, κι όμως δοκιμάζεται με θλίψεις. Πουθενά στη Γραφή δεν λέει «εσείς θα μου δίνετε ευσέβεια και Εγώ θα σας δίνω υγεία, καλοζωϊα και ευτυχία». Εάν υπήρχε κάτι τέτοιο τότε η ευσέβεια θα ήταν εμπόρευμα. Στην Αγία Γραφή ο χριστιανός παρουσιάζεται ως αγωνιστής: «Αγωνίζου τον καλόν αγώνα της πίστεως» (Α’ Τιμ. ΣΤ’ 12). Και ο Απόστολος Παύλος λέει: «δι’ υπομονής τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα» (Εβρ. ΙΒ’ 1). Ο χριστιανός λοιπόν για να τονώσει την ψυχή του στην κατά Θεό ζωή δεν μπορεί να το επιτύχει παίζοντας και γελώντας. Αλλά δοκιμαζόμενος σκληρά αναδεικνύεται πραγματικός αγωνιστής του καλού αγώνα. Όπως λέει και ο Μ. Βασίλειος: «Όπως στο στάδιο φαίνεται ο καλός αθλητής, στην τρικυμία ο καλός κυβερνήτης και στο πόλεμο ο καλός στρατηγός, έτσι και ο καλός χριστιανός θα φανεί όταν τον δοκιμάσει η συμφορά και ο πειρασμός».


Ακόμα και οι μαθητές που ήταν συνεχώς με το Χριστό, είχαν και εκείνοι τις θλίψεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τρικυμία. Ο Κύριος κοιμόταν και άρχισε τρικυμία. Οι μαθητές φοβήθηκαν. Ο Κύριος λοιπόν επέτρεψε την τρικυμία για να διδάξει τους Μαθητές αλλά και τους Χριστιανούς όλων των εποχών πως η αιώνια γαλήνη υπάρχει μόνο στον ουρανό. Και πως ακόμα και αν βρισκόμαστε συνεχώς κοντά στο Θεό, κάποιες στιγμές θα περάσουμε και εμείς μέσα από τρικυμίες, είτε λόγω των σφαλμάτων μας, είτε από την κακία των άλλων ανθρώπων. Ασφαλώς οι περισσότεροι δεν θέλουμε ούτε σταυρό ούτε αγώνα, αλλά υγεία, άφθονα χρήματα και ζωή χωρίς συμφορές. Αυτό όμως είναι μια παρεξηγημένη αντίληψη, διότι ο Χριστός είναι πάντοτε συνδεδεμένος με το σταυρό, με τον αγώνα, με τη θλίψη: «Εν τω κόσμω τούτω θλίψιν έξετε» (Ιω. ΙΣΤ’ 33). Είναι γενικός κανόνας από τον οποίο δεν εξαιρέθηκε ούτε ο Χριστός, ούτε η Παναγία ούτε κανείς Άγιος. Όπως τόνισε ο Ίδιος: «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι» (Μαρκ. Η’ 34). Ασφαλώς η θλίψη είναι φωτιά η οποία κατακαίει τα ξύλα και τα ροκανίδια. Καθαρίζει όμως το χρυσάφι και το κάνει να λάμπει περισσότερο. Έτσι γίνεται και με εμάς: ότι ροκανίδια (πάθη και προσκολλήσεις) έχει μαζέψει η ψυχή, η θλίψη τα κατακαίει και αφήνει μέσα μας καθαρό μόνο όσο κομματάκι χρυσού (πίστης και αγάπης) έχουμε. Το αμπέλι για να κάνει σταφύλια δεν χρειάζεται μόνο την άνοιξη. Του είναι εξίσου απαραίτητος και ο χειμώνας με το χιόνι και τη βροχή. Έτσι είναι και για τους πιστούς οι θλίψεις. Η τρικυμία όμως της Γαλιλαίας μας αποκαλύπτει και κάτι άλλο: στις φουρτούνες της ζωής ο Θεός επεμβαίνει και προστατεύει τους πιστούς.

Η τιμωρία του να ζει κανείς χωρίς Θεό, είναι να υποφέρει χωρίς παρηγοριά. Ενώ οι πιστοί γνωρίζουν πόσο δυνατός είναι ο Χριστός που ακολουθούν. Συνεπώς γιατί να φοβούνται ; Γιατί να ανησυχούν; «Ισχύσατε και μη φοβείσθε». Αποτινάξατε λοιπόν το φόβο. Έχετε θάρρος και ελπίδα: «Κύριος των δυνάμεων μεθ’ ημών, αντιλήπτωρ ημών ο Θεός Ιακώβ». Ο Κύριος λοιπόν είναι μαζί μας, σκεπαστής και οδηγός στη ζωή μας.

Ας αναφέρουμε όμως και το παράδειγμα γονέων-παιδιών. Οι γονείς πολλές φορές τιμωρούν αυστηρά τα παιδιά τους προκειμένου να συμμορφωθούν με την ορθή αγωγή που τους δίνουν. Ο Θεός που είναι Πατέρας μας δεν πρέπει να ασχολείται με την αγωγή μας; Η Γραφή λέει: «Εκλέλησθε της παρακλήσεως ήτις υμίν ως υιούς διαλέγεται». Δηλαδή: μένετε απαρηγόρητοι διότι λησμονείτε ότι ο Θεός φέρεται απέναντι σας όπως εσείς στα παιδιά σας. Οι ρίζες κάθε παιδείας είναι πικρές. Οι καρποί όμως είναι γλυκείς. Λοιπόν μη δυσανασχετείς, σκληρύνεσαι και μένεις αμόρφωτος και αδιόρθωτος. Σε όσους, πάνω στη δοκιμασία, κλονίσθηκε η πίστη και η εμπιστοσύνη στο Θεό, δεν τα έχασαν μόνο αλλά περιέπεσαν σε τόση κατάθλιψη και απελπισία, ώστε να τους λυπάται κανείς. Κάθε πόνος και θλίψη είναι επέμβαση του Θεού για να μας σώσει από κάτι χειρότερο. Ο πόνος είναι εκδήλωση της αγάπης του Θεού.

Οι άνθρωποι, συνηθισμένοι πάντοτε να κολακεύουμε τους άλλους ή να υποχωρούμε στις αξιώσεις των παιδιών μας, θέλουμε την ίδια τακτική να εφαρμόζει και ο Θεός. Αυτή μας η στάση όμως είναι αρρωστημένη, διότι ευχαριστεί προσωρινά τον άλλο, δεν τον βοηθάει όμως στη ζωή του. Αντίθετα ένας συνετός πατέρας δεν διστάζει να ελέγξει και ποικιλοτρόπως να παιδαγωγήσει το παιδί του. Και γι’ αυτό λέει ο Σολομώντας και επαναλαμβάνει ο απ. Παύλος: «Ον αγαπά Κύριος παιδεύει, μαστιγοί δεν πάντα υιόν ον παραδέχεται» (Εβρ. ΙΒ’ 6). Εκείνον που αγαπά ιδιαίτερα ο Θεός, τον παιδαγωγεί με θλίψεις. Καθένα δε που ως υιό Του τον αναγνωρίζει, τον μαστιγώνει με ποικίλες δοκιμασίες. Ο ιερός Χρυσόστομος σχολιάζοντας αυτό το χωρίο λέει: «Ουκ είπεν πας μαστιζόμενος υιός, αλλά πας υιός μαστιγούται». Δεν είναι απόδειξη ότι καθένας που τιμωρείται είναι και υιός. Αλλά κάθε άνθρωπος, που αναγνωρίζεται ως γνήσιο παιδί του Θεού, δοκιμάζεται. Και συνεχίζει ο ιερός Πατήρ: «Μαστίζονται γαρ και ανδροφόνοι και τυμβωρύχοι και γόητες και μοιχοί και πολλοί τοιούτοι. Αλλ’ οι μεν ως κακοί κολάζονται, ημείς ως υιοί παιδευόμεθα». Συνεχίζοντας και ο απ. Παύλος λέει: «Ει παιδείαν υπομένετε, ως υιοίς υμίν προσφέρεται ο Θεός. Τις γαρ εστίν υιός ον ου παιδεύει πατήρ;» (Εβρ. ΙΒ’ 7). Εάν λοιπόν με υπομονή και καρτερία δεχόμαστε τις θλίψεις και τις δοκιμασίες, ο Θεός συμπεριφέρεται προς εμάς ως παιδιά Του. Διότι ποιο παιδί υπάρχει που να μην το παιδαγωγεί ο πατέρας του; Και προσθέτει ο απ. Παύλος: «Ει δε χωρίς έστε παιδείας, ης μέτοχοι γεγόνασι πάντες, άρα νόθοι εστέ και ουχ υιοί» (Εβρ. ΙΒ’ 8), δηλαδή αν όμως είστε χωρίς παιδαγωγία, στην οποία όλοι έχουν γίνει μέτοχοι, τότε είστε νόθοι και όχι υιοί.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα παιδαγωγίας τόσο στην Αγία Γραφή όσο και στην Εκκλησιαστική ιστορία. Για παράδειγμα ο Ιώβ: «Αληθινός, άμεμπτος, δίκαιος, ευσεβής, απεχόμενος από παντός πονηρού πράγματος». Γνωρίζοντας ο Θεός πως η ψυχή του Ιώβ είναι φτιαγμένη από χρυσάφι, δεν διστάζει να την βάλει μέσα σε μεγάλο καμίνι φωτιάς, για να την κάνει να λάμψει περισσότερο και να διδάσκει όλους τους ανθρώπους, όλους τους αιώνες. Αφού έχασε όλα του τα παιδιά, όλη του την περιουσία και την υγεία του καθόταν μέσα στην κοπριά και έξυνε τις πληγές του με ένα όστρακο. Όμως δεν κλονίζεται η πίστη του. Σε εκείνους που τον έκλαιγαν είπε: «Ουχί πειρατήριον εστίν ο βίος ανθρώπου επί της γης;» (Ιώβ Ζ’ 1). Η ζωή του ανθρώπου δεν είναι δοκιμαστήριο πάνω στη γη; «Ο Κύριος έδωκεν, ο Κύριος αφείλατο. Ως το Κυρίω έδοξεν, ούτω και εγένετο. Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον εις τους αιώνας» (Ιώβ Α’ 21). «Και εν πάσι τούτοις τοις συμβεβηκόσιν αυτώ ουδέν ήμαρτεν Ιώβ» (Ιώβ Β’ 10)! Αποτέλεσμα: «Ο Κύριος ηύξησεν τον Ιώβ» (Ιώβ ΜΒ’ 10). Διότι τελικά ο Κύριος «ευλόγησεν τα έσχατα Ιώβ ή τα έμπροσθεν» (Ιώβ ΜΒ’ 12). Και ο Δαβίδ λίγα πέρασε; «Εκοπίασα εν τω στεναγμώ μου, λούσω καθ’ εκάστην νύκτα την κλίνην μου, εν δάκρυσίν μου την στρωμνήν μου βρέξω». Και άλλοτε: «Θλίψις και οδύνη εύρον με και το όνομα Κυρίου επεκαλεσάμην. Περιέσχον με οδύνες θανάτου, κίνδυνοι Άδου εύρωσάν με. Και συ Κύριε, έως πότε; Ίνα τι υπνοίς; Ρύσαι την ψυχήν μου, σώσον με Κύριε». Ή μήπως ο Απόστολος Παύλος, το λιβάδι των αρετών (κατά τον ιερό Χρυσόστομο), δεν δοκιμάστηκε; «Εδόθη μοι σκόλοψ τη σαρκί, άγγελος σατάν, ίνα με κολαφίζη ίνα μη υπεραίρωμαι» (Β’ Κορ. ΙΒ’ 7). Μου δόθηκε σκουλήκι στη σάρκα, άγγελος του σατανά, για να με ταλαιπωρεί, για να μην υπερηφανεύομαι. Όμως εκτός αυτού, ο Απόστολος Παύλος πέρασε και ένα σωρό άλλες θλίψεις: «Εν πληγαίς υπερβαολλόντως, εν φυλακαίς περισσοτέρως, εν θανάτοις πολλάκις. Υπό Ιουδαίων πεντάκις τεσσαράκοντα παρά μιαν έλαβον, τρις ερραβδίσθην, άπαξ ελιθάσθην, τρις εναυάγησα, νυχθημερόν εν τω βυθώ πεποίηκα. Οδοιπορίαις πολλάκις, κινδύνοις ποταμών, κινδύνοις ληστών, κινδύνοις εκ γένους, κινδύνοις εξ εθνών, κινδύνοις εν πόλει, κινδύνοις εν ερημία, κινδύνοις εν θαλλάση, κινδύνοις εν ψευδαδέλφοις. Εν κόπω και μόχθω, εν αγρυπνίαις πολλάκις, εν λιμώ και δίψει, εν νηστείαις πολλάκις, εν ψύχει και γυμνότητι. Χωρίς των παρεκτός, η επισύστασις μου η καθ’ ημέραν, η μέριμνα πασών των Εκκλησιών. Τις ασθενεί και ουκ ασθενώ; Τις σκανδαλίζεται και ουκ εγώ πυρούμαι; Ει καυχάσθαι δει, τα της ασθενείας μου καυχήσομαι. Ο Θεός και Πατήρ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού οίδεν, ο ων ευλογητός εις τους αιώνας, ότι ου ψεύδομαι» (Β’ Κορ. ΙΑ’ 23-31). Αν ακόμα αναλογιστούμε τα τόσα άλλα που ο Απόστολος Παύλος πέρασε (μεταξύ των οποίων και 4ετής φυλάκιση) καθώς και το μαρτυρικό του θάνατο, θα καταλάβουμε ότι ο δρόμος της ευσέβειας έχει θλίψεις. Έχει όμως και Εκείνον που παρηγορεί. Ο Θεός είναι ο Μόνος που μπορεί να παρηγορήσει τον άνθρωπο. Όταν ο απ. Παύλος ζήτησε να απαλλαγεί από την ασθένειά του, ο Θεός του απάντησε: «αρκεί σοι η χάρις μου, η γάρ δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται». Σου είναι αρκετή η χάρη που σου έδωσα και συνεχίζω να σου δίνω. Διότι η δύναμή Μου φαίνεται περισσότερο όταν ο άνθρωπος είναι ασθενής και με τη δύναμη τη δική Μου κατορθώνει μεγάλα και θαυμαστά πράγματα. Γι’ αυτό και ο απ. Παύλος είπε: «Αδελφοί χαίρω εν τοις παθήμασί μου» (Κολ. Α’ 24). Είμαι γεμάτος χαρά για τις δοκιμασίες και θλίψεις που μου στέλνει ο Θεός. Και «όταν ασθενώ, τότε δυνατός ειμί» (Κορ. ΙΒ’ 10). Όταν εξαιτίας της ασθένειάς μου δεν μπορώ να κάνω τίποτα, τότε βλέπω τη δύναμη του Θεού να επεμβαίνει και να κάνει θαύματα. Υπάρχουν και άλλα πολλά παραδείγματα: πόσα δεν πέρασε ο Μ. Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος (συκοφαντίες, εξορίες), ο Μ. Αθανάσιος (5 φορές εξορίσθηκε και έμεινε 16 χρόνια στην εξορία), οι μάρτυρες της Εκκλησίας. Όλοι όμως γνώριζαν ότι: «ουκ άξια τα παθήματα του νυν καιρού προς την μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς» (Ρωμ. Η’ 18) και «δια πολλών θλίψεων δει ημάς εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού» (Πραξ. ΙΔ’ 22), «ότι πολλαί αι θλίψεις των δικαίων», αλλά «εκ πασών αυτών ερύσατο ο Κύριος».

Έτσι λοιπόν και ο Σολομώντας έλεγε: «Ώσπερ δοκιμάζεται εν καμίνω άργυρος και χρυσός, ούτω εκλεκταί καρδίαι παρά Κυρίου» (Παροιμ. ΙΖ’ 3). Όπως καθαρίζεται ο άργυρος και ο χρυσός μέσα στην κάμινο της φωτιάς έτσι καθαρίζονται και οι καρδιές των εκλεκτών του Θεού στην κάμινο της θλίψεως. Και ο ιερός Χρυσόστομος τόνιζε: «Τούτο εστίν ειλικρινής αγάπη και όντως αγάπη, όταν μηδέν όπως τω φιλούντι χρήσιμον φιλώμεθα παρ’ αυτού. Φιλούμεθα γαρ ουχ ίνα λάβη, αλλ’ ίνα δω». Αυτό είναι ειλικρινής και γνήσια αγάπη, ότι ενώ εμείς δεν αξίζουμε τίποτε για το Θεό, Αυτός μας αγαπά. Και μας αγαπά όχι από ιδιοτέλεια για να πάρει κάτι από μας. Μας αγαπά κυρίως για να μας δώσει. Ο Θεός μας παιδαγωγεί «επί το συμφέρον, εις το μεταλαβείν της αγιότητος αυτού» (Εβρ. ΙΒ’ 10). Μας σφυρηλατεί και μας παιδαγωγεί για το συμφέρον μας. Μας κατευθύνει για να γινόμαστε από την παρούσα ζωή μέτοχοι της αγίας ζωής της δικής Του. Και ο ιερός Χρυσόστομος συμπληρώνει: «Παιδεύει, πάντα ποιεί, πάντα σπουδάζει, ώστε γενέσθαι ημάς δεκτικούς της αγάπης αυτού».
Όμως μήπως ο Θεός μας παιδαγωγεί περισσότερο από τις δυνάμεις μας; Ποτέ ! Λέει η Γραφή: «Πειρασμός υμάς ουκ είληφεν ει μη ανθρώπινος» (Α’ Κορ. Ι’ 13). Έχετε υπ’ όψιν σας ότι η δοκιμασία που επέτρεψε ο Θεός να σας επισκεφθεί, δεν είναι παραπάνω από τις δυνάμεις σας. Είναι ανθρώπινη. Για τους ανθρώπους σας και εμάς και όχι για αγγέλους. Και συνεχίζει: «Πιστός δε ο Θεός, ος ουκ εάσει υμάς πειρασθήναι υπέρ ο δύνασθε» (Α’ Κορ. Ι’ 13). Ο Θεός είναι άξιος κάθε εμπιστοσύνης, και σύμφωνα με τις υποσχέσεις Του, δεν θα σας αφήσει να δοκιμαστείτε παραπάνω από τη δύναμη και την αντοχή που έχετε. Αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι: «ποιήσει συν τω πειρασμώ και την έκβασιν του δύνασθαι υμάς υπενεγκείν» (Α’ Κορ. Ι’ 13). Μαζί με τον πειρασμό και την θλίψη θα σας φέρει και το τέλος. Θα δώσει τέτοια κατεύθυνση στην όλη υπόθεσή σας και δοκιμασία σας, ώστε να είστε σε θέση να την υποφέρετε. Άρα καταλήγουμε σε τρία σημεία: (α) Κάθε συμφορά μας είναι σαν εκείνες που συμβαίνουν και σε άλλους ανθρώπους, (β) Ο Θεός ποτέ δεν επιτρέπει να μας έλθει συμφορά ανώτερη των δυνάμεών μας και (γ) Μαζί με τη δοκιμασία μας δίνει τα μέσα και τη δύναμη όχι μόνο να υπομείνουμε αλλά να βρούμε και διέξοδο στη συμφορά μας. Λοιπόν: «Θαρσείτε, εγώ ειμί, μη φοβείσθε»! Μη φοβάστε, είμαι Εγώ δίπλα σας. Ο Θεός δοκιμάζει τους δικούς Του, ποτέ όμως δεν τους εγκαταλείπει. Γι’ αυτό και εμείς ας επαναλαμβάνουμε τους λόγους του Ψαλμωδού: «Ινατί περίλυπος ει η ψυχή μου και ινα τί συνταράσσης με; Έλπισον επί τω Θεώ». Γιατί είσαι βουτηγμένη μέσα στη λύπη ψυχή μου; Γιατί με συνταράσσεις; Στήριξε την ελπίδα σου πάνω στο Θεό.
Συμπερασματικά λοιπόν ο μεγάλος σκοπός της θλίψης είναι να μας ελευθερώσει από τα πάθη, να λειάνει το χαρακτήρα μας τροχίζοντας τα καρκινώματα των παθών, να κατευνάσει τον εγωισμό μας με τις ατελείωτες απαιτήσεις που έχουμε από τους άλλους και να μαλακώσει την καρδιά μας, καλλιεργώντας μέσα μας την αγάπη και τη συμπάθεια απέναντι στους συνανθρώπους μας. Ο πόνος είναι το εργαστήριο της αγιότητας. Αλλά όπως για κάθε διαμάντι κάποια στιγμή τελειώνουν τα τροχίσματα και εκείνο που μένει είναι η αναφαίρετη λάμψη του, έτσι και με τις δοκιμασίες των χριστιανών. Κάποτε τελειώνουν και εκείνο που θα μείνει είναι η λάμψη και η ακτινοβολία της ψυχής. Και σ’ αυτή τη ζωή και στην αιωνιότητα. Ας ανορθωθούν λοιπόν τα παραλελυμένα γόνατα και τα πεσμένα από τη θλίψη χέρια. Θάρρος και δύναμη ας χυθούν στις ψυχές όσων βρίσκονται σε θλίψη. Ας συνεχίσουμε την πορεία μας στη ζωή. Εφ’ όσον είμαστε παιδιά του Θεού ας μη φοβόμαστε: ο Πατέρας παρακολουθεί τον αγώνα μας και σύντομα βραβεύει !

Πως Αντιμετωπίζεται ο Πόνος
Οι θλίψεις δεν είναι πάντα τιμωρίες αλλά και σοφή του Κυρίου παιδεία. Για όσους την αποδέχονται αποδεικνύεται το καλύτερο φάρμακο που βοηθάει στο να αφυπνισθούν, να ξαναθυμηθούν το σκοπό της ζωής τους και να δείχνουν συμπόνια στους συνανθρώπους. Προτού όμως προχωρήσουμε στην υπόδειξη αντιμετώπισης, αναφέρουμε 3 περιστατικά επέμβασης του Θεού: (α) ο Προφήτης Δανιήλ στο λάκκο των λεόντων, (β) οι τρείς Παίδες στην κάμινο του πυρός, (γ) Ο απ. Παύλος στο ναυάγιο. Πόσες και πόσες επεμβάσεις θα μπορούσαμε ακόμα να αναφέρουμε !
Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι προσπαθούν μερικοί με το μυαλό τους να αντιμετωπίσουν τη θλίψη. Όμως όσο και αν προσπαθήσει ο άνθρωπος δεν θα μπορέσει ποτέ μόνο με το μυαλό του να βρει κουμπί που πατώντας το θα απαλλάσσεται από το βάρος του σταυρού του. Και ας μη νομίσουμε ότι ο σταυρός μας είναι πολύ βαρύς (ας θυμηθούμε εδώ την ιστορία εκείνου που ζήτησε να αλλάξει σταυρό και βρέθηκε σε ένα χώρο γεμάτο από άλλους σταυρούς. Τελικά διάλεξε πάλι το δικό του!).
Πώς όμως αντιμετωπίζεται ο πόνος;
(1) Ποτέ να μη θλιβόμαστε για πράγματα που δεν αλλάζουν. Ένας καθηγητής έλεγε στους μαθητές του ότι υπάρχουν άνθρωποι που συνεχώς κλαίνε, όχι για τις αμαρτίες τους (αυτό θα ήταν καλό), αλλά από εγωισμό και πείσμα για πράγματα που έγιναν στο παρελθόν, ηθικές και υλικές ζημιές οι οποίες τώρα δεν διορθώνονται.. Τους συμβούλευε λοιπόν: «ποτέ να μην κλαίτε για το γάλα που χύθηκε». Όσο και να κλαις μπορείς να ξαναμαζέψεις το γάλα ; Κατά παρόμοιο τρόπο και τα ζητήματα που μας συμβαίνουν. Έγιναν. Άνθρωποι είμαστε με ελλείψεις και ατέλειες. Να προσέξουμε να μην επαναληφθούν. Τι κλαίς; Ερεύνησε τον εαυτό σου. Και αν μεν φταις εσύ, σπεύσε να ζητήσεις συγγνώμη. Αν όχι, μην ταλαιπωρείσαι.
(2) Βλέπε αισιόδοξα. Μερικοί μεγαλοποιούν τα πράγματα, τα υπερβάλλουν και δημιουργούν ατμόσφαιρα απελπισίας. Όχι αδελφέ. «Τη ελπίδι χαίροντες» μας συμβουλεύει ο απ. Παύλος. Δεν υπάρχει ζήτημα χωρίς λύση. Σκέψου λογικά και μελέτησε ψύχραιμα και αντικειμενικά αυτά που σου συμβαίνουν. Χωρίς προκατάληψη, μίσος ή φθόνο για κανέναν. Γιατί να είναι πάντα τα μάτια μας στις λάσπες της απαισιοδοξίας; Ας τα στρέψουμε προς τα αστέρια της ελπίδας. (σελ.110)
(3) Θυμήσου τον δεξιό ληστή. Και οι 2 ληστές υπέφεραν το ίδιο. Όμως πόσο διαφορετική στάση είχαν. Ο δεξιός ληστής αντί να κοιτάξει χαμηλά, τους σταυρωτές του, κοίταξε ψηλά προς τον Κύριο και αυτό γέμισε ελπίδα την ψυχή του. Ιδού λοιπόν και στη χειρότερη στιγμή ο άνθρωπος μπορεί όχι μόνο να ελαφρώσει το σταυρό του αλλά να κερδίσει και τη σωτηρία του.
(4) Πρόσεχε και τις ευλογίες του Θεού. Εκτός από αναποδιές έχουμε και τόσες ευλογίες. Τόσα πολλά αγαθά μας έχει δώσει ο Θεός. Άλλοι είναι φτωχοί, άλλοι άρρωστοι, άλλοι δεν έχουν ούτε φαγητό. Ας μετρήσουμε λοιπόν και πόσα καλά έχουμε. Όχι μόνο τα κακά.
(5) Η δύναμη της πίστεως. Όλα τα προηγούμενα όμως είναι ανίσχυρα να μας συγκρατήσουν στις πολύ δύσκολες στιγμές παρά τις επιταγές της λογικής. Και αυτό γιατί ο άνθρωπος πάνω απ’ όλα είναι ψυχή και καρδιά. Και για να σταθεί η καρδιά όρθια έχει ανάγκη από ισχυρό στήριγμα. Το στήριγμα αυτό μόνο η πίστη στον Κύριο το χαρίζει. Πρέπει να έχουμε απόλυτη πεποίθηση και εμπιστοσύνη ότι ο Θεός κυβερνάει τη ζωή μας. Τα πάντα τα κατευθύνει προς το συμφέρον μας. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη θέλησή Του. Δεν είμαι ποτέ μόνος. Αλλά πάντα βρίσκεται κοντά μου ο Κύριος και με κρατάει με το παντοδύναμο χέρι Του. Ήδη από την Παλαιά Διαθήκη ο Θεός έδινε υποσχέσεις στους Πατριάρχες ώστε να μη δειλιάζουν, ούτε να φοβούνται. Λέει στον Αβραάμ: «Μη φοβού, εγώ υπερασπίζω σου, ο μισθός σου πολύς έσται σφόδρα». Είναι άξιο προσοχής ότι ο Κύριος δεν μάλωνε τους μαθητές Του για τη στενοχώρια τους άλλα για την ολιγοπιστία τους: «Τι δειλοί έστε ολιγόπιστοι;». Η πίστη λοιπόν μας εξασφαλίζει ελπίδα και θάρρος για τη ζωή. Ακόμα και οι γιατροί συνιστούν θάρρος και ελπίδα στους ασθενείς τους. Το πραγματικό θάρρος όμως και τη ζωντανή ελπίδα τα εμπνέει και τα δημιουργεί στην ψυχή μόνο η πίστη στο Χριστό. Τη Μ. Πέμπτη που οι μαθητές ήταν ταραγμένοι ο Κύριος τους είπε: «Μη ταρασσέσθω υμών η καρδία. Πιστεύετε εις τον Θεόν και εις εμέ πιστεύετε» (Ιω. ΙΔ’ 1). Μην ταράσσεστε. Έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό και Εκείνος θα σας προστατέψει. Και συνεχίζει: «εν τω κόσμω τούτω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον». Ενώ σε άλλα σημεία λέει: «Δεύτε πάντες προς με οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς» και «Άρατε τον ζυγόν μου εφ υμάς και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών».
(6) Κάθε μέρα είναι μια καινούργια ζωή. Μη σκεφτόμαστε τα κακά που μπορεί να συμβούν σε 100, 10, 5, ή 1 μέρα. Ας κοιτάξουμε το σήμερα. Ας αξιοποιήσουμε την κάθε μέρα.
(7) Η ζωντανή πίστη. Όταν η πίστη στο Χριστό είναι ζωντανή μέσα μας τότε όλες οι ανησυχίες εξαφανίζονται. Ο Θεός κυβερνάει τη ζωή μας μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια. Εκείνος μας ανανεώνει συνεχώς τις ψυχικές δυνάμεις. Πώς όμως γίνεται αυτό; Για να ηρεμήσει το εσωτερικό μας θα πρέπει να διαθέτουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας, όποτε έχουμε ανάγκη. Ασχολούμαστε καθημερινά με τόσα μάταια πράγματα, ας ασχοληθούμε και με τον εαυτό μας. Το μέσο ανανέωσης της πίστεως και της δύναμης της ψυχής είναι ένα: η επικοινωνία μας με το Θεό, δια της προσευχής. Η προσευχή στη θλίψη είναι το πιο δυναμικό και αποτελεσματικό φάρμακο. Ιατροί όπως ο Καρρέλ λένε: «Η προσευχή είναι δύναμη τόσο πραγματική όσο και η βαρύτητα. Ως ιατρός είδα ανθρώπους, οι οποίοι, αφού κάθε άλλη θεραπεία απέτυχε, απηλλάγησαν από την ασθένεια και τη μελαγχολία με την ήρεμη προσπάθεια της προσευχής». Όσες φορές με μια θερμή προσευχή απευθυνόμαστε στο Θεό μεταβάλλουμε σώμα και ψυχή προς το καλύτερο. «Ουδέν ευχής δυνατώτερον», όταν αυτή είναι «πεπυρωμένη και γνησία. Αυτή και τα παρόντα διαλύει κακά και τα αδύνατα αυτή ποιεί δυνατά και τα δύσκολα ράδια και τα δυσχερή ευθέα», σημειώνει η πατερική σοφία. Ο Θεός έχει πολλούς τρόπους και από τη συμφορά να μας απαλλάξει και την υγεία μας να διαφυλάξει και λύση στα ζητήματά μας να δώσει. «Κύριε των δυνάμεων μεθ’ υμών γενού, άλλον γαρ εκτός Σου βοηθόν εν θλίψεσι ουκ έχομεν, Κύριε των δυνάμεων ελέησον ημάς». Πάνω στις θλίψεις έχουμε τη δυνατότητα να ψηλαφίσουμε τη δύναμη και την αξία της πίστεως και της προσευχής. Να διδαχθούμε πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ότι μελετώντας δεκάδες βιβλία και να επαναλάβουμε αυτό που έλεγε ο Δαβίδ: «Ω Κύριε των δυνάμεων μακάριος άνθρωπος ο ελπίζων επί Σε».

Περί υπομονής: Η υπομονή είναι φάρμακο που ανανεώνει την ψυχή και το σώμα. Μας χαρίζει νέες δυνάμεις να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Είναι η δύναμη που βοηθάει την ψυχή να αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες περιστάσεις. Είναι η γενναιότητα εκείνη της ψυχής που ακόμα και όταν άδικα διώκεται και κατατρέχετε, όχι μόνο δεν αγανακτεί και δεν επιδιώκει να ανταποδώσει το κακό, αλλά συγκρατείται μέσα στα όρια της ευπρέπειας χωρίς να παραφέρεται και να μνησικακεί. Γενικά είναι η ασφάλεια της ψυχής. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι: «δια της υπομονής πάντα δούλα γίγνονται». Ναι άλλα πως θα την αποκτήσουμε; Εκείνος που πρωτίστως και κατά ποσότητες τη διαθέτει είναι «ο Θεός της υπομονής και της παρακλήσεως» όπως λέει ο Απ. Παύλος. Άρα πρέπει να την ζητούμε από Εκείνον. Όμως και μέσα στο βάθος της ψυχής μας υπάρχουν μεγάλες ποσότητες. Για να έρθουν στην επιφάνεια πρέπει να θερμανθούν με τη φλόγα της πίστεως. Οι ποσότητες αυτές ήλθαν στην επιφάνεια και κατά τους πολέμους, τις εκστρατείες και τις δυστυχίες που πέρασαν άλλοτε οι πρόγονοί μας. Άρα με προσευχή και προσωπική θέληση μπορούμε να θερμάνουμε την υπομονή. Και η αξία της υπομονής είναι μεγάλη. Ο Απ. Παύλος έλεγε: «Καυχώμεθα εν ταις θλίψεσιν, ειδότες ότι η θλίψη υπομονήν κατεργάζεται» (Ρωμ. Ε’ 3). Καυχόμαστε όταν μας έρχονται θλίψεις, γιατί ξέρουμε ότι οι θλίψεις βοηθούν να αποκτήσουμε την πολύτιμη υπομονή. Και ο Ιάκωβος Αδελφόθεος συμπληρώνει: «Πάσαν χαράν ηγήσασθε αδελφοί μου, όταν πειρασμοίς περιπέσητε ποικίλοις, γινώσκοντες ότι το δοκίμιον υμών της πίστεως κατεργάζεται υπομονήν». Όταν πέφτετε σε θλίψεις πρέπει να το θεωρείτε υπόθεση χαράς, γνωρίζοντας ότι η δοκιμαζόμενη πίστη σας έχει ως αποτέλεσμα την υπομονή, η οποία είναι αρετή πολύ μεγάλης αξίας. Και κάποιος ιατρός και Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης έλεγε: «Υπομονή! Το σωτήριο βάλσαμο που γιατρεύει κάθε ψυχή! Η θαυμάσια, μυχιωτάτη δύναμη της βουλήσεως. Ποιος ασθενής δεν αισθάνθηκε ως ευτυχή στιγμή τη γοητεία σου; Ποιος ιατρός αγνοεί ότι οι παροξυσμοί του πυρετού υποχωρούν ενώπιόν σου, διπλασιάζονται δε όταν εσύ απομακρύνεσαι από το κρεβάτι του αρρώστου. Ότι εσύ βοηθάς να δαμάζονται οι δριμύτεροι πόνοι και επιταχύνεις τις δυσκολότερες θεραπείες. Μόνο εσύ είσαι ισχυρή μέσα στον αδύνατο άνθρωπο. Μόνο εσύ είσαι η τελειοτάτη, η ωραιοτάτη αποκάλυψη της ψυχής, ως περικλείουσα δύναμη ικανή να ιατρεύει και το σώμα». Αλλά αν κάποιος δεν θέλει να δείξει υπομονή; Προφανώς δεν μπορεί να διορθώσει το πρόβλημά του. Μπορεί μόνο να το οξύνει περισσότερο. Οι άνθρωποι που χάνουν την υπομονή τους μοιάζουν με τον καπετάνιο που πάνω στην τρικυμία αντί να μένει στη θέση του και να κατευθύνει το σκάφος, τα παρατάει όλα και αρχίζει να τα βάζει με θεούς και δαίμονες για το κακό που τον βρήκε. Το ίδιο συμβαίνει και με μας. Πόσα προβλήματα δεν θα κερδίζαμε αν τα αντιμετωπίζαμε με καρτερία και υπομονή. «Η ζωή μου έχει γίνει κόλαση. Δεν αντέχω πια. Προτιμώ το θάνατο». Πόσοι και πόσοι δεν σκέφτονται έτσι. Όχι γιατί είναι ανυπόφορα τα παθήματά τους αλλά διότι έχουν αδύνατη θέληση. Κυρίως όμως διότι η ψυχή τους είναι κολλημένη στη ματαιότητα της παρούσας ζωής. Είναι θρησκευτικά αδιάφοροι. Στηρίζονται σε ανθρώπινες δυνάμεις και όταν βλέπουν πως αυτές είναι ανίσχυρες τότε τα χάνουν. Πέφτουν σε πέλαγος απελπισίας, διότι το Χριστό, που είναι το μόνο στήριγμα, Τον πέταξαν. Τα ανθρώπινα στηρίγματα στα οποία ήλπιζαν εξαφανίσθηκαν. Σε τι να στηριχθούν; Έτσι πλημμυρισμένοι από μελαγχολία και απογοήτευση σείονται σαν τα καλάμια. Ενώ όσοι ακολουθούν τα προστάγματα του Θεού μένουν ακλόνητοι. Όπως λέει ο Χρυσόστομος: οι νόμοι και τα προστάγματα του Κυρίου είναι ισχυρότερα και δυνατότερα και από την πέτρα. Γι’ αυτό σε εκείνους που με ακρίβεια τα φυλάσσουν πραγματοποιείται ο λόγος του Κυρίου: «κατέβη η βροχή και ήλθον οι ποταμοί και έπνευσαν άνεμοι και προσέπεσαν τη οικία εκείνη, και ουκ έπεσε». Δηλαδή όταν υπομένουμε με καρτερία τις θλίψεις στο τέλος λάμπει η αρετή, η αγάπη και η αφοσίωσή μας προς το Θεό. «Πονώ Κύριε, θρηνώ, σείομαι ολόκληρος, αλλά το βλέπεις με ειλικρίνεια . Θεέ μου, μέσα από τα βάθη της πονεμένης μου καρδιάς Σου ψιθυρίζουν τα χείλη μου: Γενηθήτω το θέλημά Σου». Και τότε συμβαίνει κάτι στο δοκιμαζόμενο παιδί του Θεού, που όσοι δεν το έζησαν δεν μπορούν να το κατανοήσουν. Η ψυχή εισέρχεται μέσα σε μια ατμόσφαιρα ουράνιας γαλήνης και ο άνθρωπος πάσχει χαρούμενα! Υποφέρει ειρηνικά ! «Δι υπομονής τρέχωμεν τον προκείμενον ημίν αγώνα» (Εβρ. ΙΒ’ 1). Και όπως έλεγε ο προφήτης Ησαϊας: «Οι υπομένοντες τον Θεόν αλλάξουσιν ισχύν, πτεροφυήσουσιν ως αετοί, δραμούνται και ου κοπιάσουσι, βαδιούνται και ου πεινάσουσιν» (Ης. Μ’ 31). Δηλαδή, εκείνοι που υπομένουν τα θλιβερά της ζωής με πίστη και ελπίδα στο Θεό, θα ανανεώνεται η δύναμή τους συνεχώς. Θα ανανεώνονται τα φτερά της ψυχής τους, όπως συμβαίνει με τους αετούς. Ενώ θα τρέχουν, θα αγωνίζονται, θα υποφέρουν, δεν θα αισθάνονται κανένα κόπο διότι θα στηρίζονται στο Θεό. Ενώ θα βαδίζουν επί ώρες, δεν θα πεινούν. Και ο Κύριος λέει: «Εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχάς υμών» (Λουκ. ΚΑ’ 19). Όσοι θέλετε να προοδεύσετε στη χριστιανική ζωή θα πρέπει να κτίσετε τη ζωή σας πάνω στην υπομονή. Η τελειοποίησή μας δεν είναι έργο μιας μέρας αλλά μιας ζωής. Και ο Ιάκωβος Αδελφόθεος λέει: «Μακάριος ανήρ ος υπομένει πειρασμόν. Ότι δόκιμος γενόμενος λήψεται τον στέφανον της ζωής ον επηγγείλατο ο Κύριος τοις αγαπώσιν αυτόν» (Ιακ. Α’ 12). Είναι πανευτυχής ο άνθρωπος εκείνος που με υπομονή και καρτερία βαστάζει κάθε δοκιμασία και θλίψη. Και όταν δια μέσου της δοκιμασίας γυμνασθεί και σταθεροποιηθεί στη χριστιανική ζωή, θα λάβει ως αμοιβή το στεφάνι της αιώνιας ζωής, το οποίο έχει υποσχεθεί να δώσει ο Κύριος σε όσους Τον αγαπούν. Και όπως λέει και ο Ιωάννης Χρυσόστομος: «Αν τοίνυν ενέγκης τας αλγηδόνας και ευχαριστήσης εις τας θλίψεις, μαρτυρίου στέφανον έλαβες». Αν με υπομονή υποφέρεις τα θλιβερά της ζωής σου και στις θλίψεις ευχαριστήσεις το Θεό, εξασφάλισες στέφανο μαρτυρίου.
Ας δείχνουμε λοιπόν υπομονή στα θλιβερά γεγονότα της ζωής μας. Και ο Θεός βλέπει τον αγώνα μας και θα μας ανταμείψει.

21 σχόλια:

Unknown είπε...

ετσι κι αλλιως οσα και να γραψεις και οσες σαλτσες και να πεις που θα μπορουσα να πω και εγω, αλλα το μπλογκ ειναι δικο σου αλλωστε, δεν προκειται να απαντησεις,γιατι δεν υπαρχει απαντηση, στο παρακατω ερωτημα.γιατι ο καλος θεουλης στον οποιο πιστευεις δεν μας εφτιαξε(προγραμματισε αν θες) ωστε στις ελευθερες επιλογες μας να επιλεγουμε παντα το καλο?αρα η δεν ειναι παντοδυναμος η δεν ειναι αγαθος.ολα δειχνουν οτι ειμαστε φτιαγμενοι με ροπη προς το κακο.απλα τα πραγματα.

The_Truth είπε...

Αγαπητέ Pericleous πιστεύω να συμφωνείς ότι το ανώτερο αγαθό είναι η ελευθερία. Ο Θεός μας έπλασε αγαθούς αλλά και ελεύθερους. Κάποιος ο οποίος είναι "προγραμματισμένος", εξ' ορισμού δεν είναι ελεύθερος.

Η κακία δεν είναι τίποτα παρά απουσία του καλού, όπως το κρύο/σκοτάδι δεν είναι τίποτα άλλο από την απουσία θερμότητας/φωτός. Ο άνθρωπος όμως ελεύθερα επιλέγει το καλό ή το κακό.

Επαναλαμβάνω ότι αν ο Θεός μας "προγραμμάτιζε" δεν θα είμαστε ελεύθεροι.

Και το ερώτημα είναι: αν εσύ ήσουν Θεός θα ήθελες να έχεις "προγραμματισμένα παιχνιδάκια" να σε προσκυνούν ; Εγώ πάντως δεν θα ήθελα. Θα ήθελα όμως πλήρως ελεύθερα όντα, τα οποία ελεύθερα θα επέλεγαν να είναι κοντά μου και όχι επειδή τα "προγραμμάτισα" κατ' αυτό τον τρόπο. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι κάποια από αυτά θα επέλεγαν να είναι μακριά μου.

Ελπίζω να απάντησα στο ερώτημά σου.

Unknown είπε...

ισως να μην το διατυπωσα με σαφηνεια.δεν εννοω να φτιαξει ο θεος κατευθυνομενα ρομποτ.ειναι προβληματικη η λεξη 'προγραμματιζω' φαινεται.για να γινω πιο σαφης.τα 'παθη',οι αδυναμιες,οι σωματικες αναγκες ,οι ορμες που εχουν οι ανθρωποι δεν ειναι αποτελεσματα ηθικων επιλογων.ειναι εμφυτα στον ανθρωπο φιλε.δεν γεννηθηκαν ως αποτελεσμα καποιων επιλογων μας.ειναι εμφυτα σε μας.ας πουμε η αναγκη για σεξ η η φιλαργυρια η λαιμαργια η η ταση για τεμπελια η η οι φοβοι μας κλπδεν ειναι αποτελεσμα ηθικων επιλογων μας.γιατι ο θεος δεν μας εφτιαξε χωρις ολες αυτες τις 'αδυναμιες'.θα ειμασταν κατι σαν 'αγιοι'.και θα υπηρχε ελαχιστη διαφθορα και 'αμαρτια' στον κοσμο.αντιθετως ολα δειχνουν οτι εχουμε μια εμφυτη ροπη προς το κακο.το θεμα βεβαια της πιστης η της απιστιας ειναι αλλο.η μαλλον του αν εισαι ελευθερος η οχι να πιστευεις.εγω προσωπικα οπως και πολλοι μη πιστευοντες θα θελαμε ,αν υπαρχει,καποιος(οποιοσδηποτε) θεος να τον γνωρισουμε και να τον ακολουθησουμε.απλα δεν ξερουμε αν υπαρχει.η μαλλον για καποιους λογους το θεωρουμε καπως απιθανο.αυτος ειναι που του αρεσει να παιζει 'κρυφτουλι'.το ζητημα μπορει να τεθει και ετσι.αν ο θεος μας εφτιαξε ετσι ωστε στις ελευθερες επιλογες μας να επιλεγουμε ποτε το καλο και ποτε το κακο(κυριως το κακο) γιατι δεν μας εφτιαξε ετσι ωστε στις ελευθερες επιλογες μας να επιλεγουμε παντα το καλο?
συγγνωμη για το επιθετικο υφος του προηγουμενου σχολιου.

Unknown είπε...

η αν το θες και ετσι γιατι ο θεος μας 'προγραμματισε' ωστε να ειμαστε με ολα αυτα τα παθη και τις ορμες?

The_Truth είπε...

Αγαπητέ Pericleous συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά συνήθως πέφτει πολύ δουλειά και δεν έχω πολύ χρόνο για να γράφω. Προφανώς όσα αναφέρω είναι προσωπικές μου απόψεις (με βάση την εμπειρία μου και όσα έχω διαβάσει) και μπορεί να μην εκφράζουν την επίσημη Εκκλησία. Πάντως δεν τα αναφέρω για να βλάψω κανέναν και βέβαια ζητώ συγχώρηση από το Θεό για τα λάθη που κάνω.

Τώρα όσον αφορά την κατασκευή του ανθρώπου, ο Θεός τον έπλασε λίαν καλώς. Δεν του έδωσε κανένα πάθος, αλλά μόνο εφόδια για να επιβιώνει. Αυτά τα εφόδια είναι τα ένστικτα. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, της γενετησίου ορμής, της μητρότητας/πατρότητας κλπ. Είναι για παράδειγμα σαν να σου έδινα ένα τσεκούρι, ένα μαχαίρι, λίγο σχοινί και λίγα σπίρτα και σε έστελνα στη ζούγκλα. Προφανώς τα εφόδια αυτά από μόνα τους δεν έχουν καμία ηθική αξιολόγηση. Το σχοινί/τσεκούρι/μαχαίρι είναι καλό ή κακό ; Τίποτα από τα δύο. Είναι ουδέτερο. Πιστεύω να συμφωνείς. Αυτό που μετράει είναι η ελεύθερη χρήση που κάνει ο καθένας. Με το μαχαίρι μπορώ να κόβω χόρτα για να επιβιώνω, μπορώ όμως και να σκοτώνω.
Το ίδιο συμβαίνει και με κάθε άλλο “εφόδιο”. Για παράδειγμα το ένστικτο της αυτοσυντήρησης μας το έδωσε ο Θεός για να προστατευόμαστε. Π.χ. όταν πεινάμε μας ωθεί να πάμε να φάμε για να μην πεθάνουμε. Τη γενετήσια ορμή μας την έδωσε για να αναπαραγόμαστε και έτσι να μην εκλείψει το ανθρώπινο γένος. Αντίστοιχα ισχύουν και για τα υπόλοιπα “εφόδια”: μας δόθηκαν για καλό σκοπό. Δυστυχώς όμως εμείς οι άνθρωποι κάνουμε κακή χρήση αυτών των δώρων, τα οποία καταλήγουν να γίνονται πάθη. Διότι η συνήθεια γίνεται δεύτερη φύση στον άνθρωπο.
Όταν ένα παιδί γεννιέται φέρει όλα αυτά τα δώρα μαζί του. Όλοι θαυμάζουμε την αγνότητα και την καλοσύνη των παιδιών. Τι μεσολαβεί όμως και το παιδί γίνεται αυτό που γίνεται όταν μεγαλώνει; Μια σειρά κακών επιλογών από τους γονείς αλλά και από τα ίδια τα παιδιά. Το παιδί αποκτάει κακές συνήθειες από μικρό γι’ αυτό στη συνέχεια της ζωής του είναι επιρρεπές στα πάθη. Όπως του λέμε να προσέχει και να μην πλησιάζει τη φωτιά, έτσι θα έπρεπε να του λέγαμε και να αποφεύγει κάποιες άλλες κακές συνήθειες. Και όχι μόνο να λέμε, αλλά να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να διαφυλάξουμε το παιδί.

Αν λοιπόν είχαμε έμφυτη ροπή προς το κακό, θα είμαστε όλοι κακοί. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, γιατί υπάρχουν και καλοί, πολύ καλοί αλλά και Άγιοι άνθρωποι. Άρα δεν έχουμε έμφυτη ροπή. Κάνουμε κακές επιλογές, αποκτούμε κακές συνήθειες και μετά γινόμαστε δέσμιοι των παθών μας. Όλα αυτά γίνονται ελεύθερα επειδή δεν θέλουμε να καλλιεργούμε την αρετή. Μας φαίνεται δύσκολη, στην πραγματικότητα όμως κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη, απ’ ότι αν αφήσουμε τους εαυτούς μας να κυβερνώνται από τα πάθη τους. Ο Επίκτητος (Στωικός Φιλόσοφος - 50 μ.Χ.-120 μ.Χ) έλεγε: “Φρόντιζε να τιμωρείς τα ελαττώματα σου, για να μην τιμωρείσαι απ' αυτά”.

Ο Θεός λοιπόν μας έπλασε με αυτά τα “εφόδια” για να μπορούμε να ζούμε καλύτερα. Στο χέρι μας είναι η χρήση που θα τους κάνουμε. Και να πω και κάτι ακόμη: ο άνθρωπος θα έλεγα ρέπει προς το καλό και όχι προς το κακό. Παρατήρησε γύρω σου πόσο άσχημα αισθάνεται ο μέσος άνθρωπος όταν κάνει το κακό και αντίστοιχα πόσο όμορφα αισθάνεται με το καλό. Κάνεις το σωστό και δεν έχεις ούτε αγωνίες, ούτε άγχος, ούτε συνειδησιακά προβλήματα, ούτε φόβους. Κοιμάσαι ήσυχος. Κάνεις το κακό και ξεκινούν όλα τα προβλήματα.

The_Truth είπε...

Όσον αφορά την ύπαρξη Θεού δεν μπορεί να αποδειχθεί. Χρειάζεται πίστη, όπως χρειάζεται επίσης πίστη για τη μη-ύπαρξη. Κάποιοι πιστεύουν στην ύπαρξη Θεού και κάποιοι πιστεύουν στη μη-ύπαρξη. Και οι δύο όμως ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ. Αυτό είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό. Αν τώρα ρωτάς εμένα προσωπικά γιατί πιστεύω, απαντώ το εξής: αφενός μου φαίνεται πιο λογική η ύπαρξη παρά η μη-ύπαρξη, αφετέρου όταν αισθάνεσαι κάτι κανείς δεν μπορεί να σου το αμφισβητήσει (προσωπική εμπειρία). Για το πρώτο σκέλος θα μπορούσαμε να πούμε πολλά (δημιουργία σύμπαντος, δημιουργία ανθρώπου, διάδοση Ευαγγελίου, απόδοση δικαιοσύνης, έμφυτη τάση (το 99% των ανθρώπων πιστεύουν σε Θεό)). Όσα όμως και αν πούμε τίποτα δεν αντικαθιστά την προσωπική εμπειρία. Όλοι μπορούμε να έχουμε προσωπική εμπειρία. Αν ας πούμε πίστευες στο μυστήριο της εξομολογήσεως και πήγαινες να εξομολογηθείς σε κάποιο ιερέα, θα είχες κάποια προσωπική εμπειρία. Το ίδιο ισχύει και για τη Θ. Κοινωνία (την οποία μπορεί να λάβει ο καθένας κατόπιν συνεννοήσεως με τον πνευματικό του). Αν όμως δεν πιστεύεις στα μυστήρια, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις: πήγαινε για παράδειγμα στην αφή του Αγίου Φωτός.

Θα μπορούσαμε να πούμε ακόμα περισσότερα. Επειδή όμως με τα λόγια δεν αλλάζει εύκολα η κοσμοθεωρία κανενός, μπορείς αν θέλεις να δοκιμάσεις αυτές τις προσωπικές εμπειρίες που προανέφερα.

Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα και με το καλό η νέα χρονιά.

Unknown είπε...

φιλε μου δεν θελω να λεω πολλα λογια αλλα θελω να σου θεσω καποιους προβληματισμους.ο χριστιανικος θεος υποτιθεται οτι ειναι παντοδυναμος.αρα για ποιον λογο αυριο το πρωι δεν φανερωνεται σε ολη την ανθρωποτητα?να μας παρουσιαστει μπροστα μας ο ιδιος με τετοιο τροπο ωστε να μην υπαρχει καμια αμφιβολια για την υπαρξη του.δεν επιλεγω να ειμαι μακρια απο τον θεο επειδη δεν 'τον θελω' αλλα επειδη για τους δικους μου λογους θεωρω απιθανο το ενδεχομενο να υπαρχει.εστω θα μπορουσε να αφησει καποιο τρομερο σημειο μπροστα μας του στυλ να αναστησει μερικα εκατομμυρια ανθρωπους να τους αφησει να περπατησουν αναμεσα μας με την φραση 'εγω ο χριστος υπαρχω' χαραγμενη στο μετωπο τους.ποσοι θα ηταν απιστοι την αλλη μερα?κανεις.απολυτως κανεις.θα ηταν ολοι γονατιστοι και θα προσευχονταν.γιατι ομως δεν το κανει αυτο?επιμενω οτι αυτο δεν θα μας αφαιρουσε την ελευθερια μας.αν υπαρχει αυτη η τρομερη οντοτητα τοτε ολη μα ολη η ανθρωποτητα θα ηθελε σαν 'τρελη' να την γνωρισει και να την ακολουθησει.για ποιο λογο επιτρεπει σε τοσους ανθρωπους να ζουν με την αμφιβολια για την υπαρξη η μη θεου?ακομα να σου υπογραμμισω οτι η απιστια μου δεν ειναι κατηγορηματικη οπως η δικια σου πιστη.δεν ειμαι απολυτα σιγουρος οτι δεν υπαρχει(καποιος) θεος.απλα θεωρω οτι ειναι πολυ απιθανο να υπαρχει(καποιος) θεος.αν ομως καποιος μου παρουσιασει πολυ ισχυρα στοιχεια και αποδειξεις για την υπαρξη αυτης της οντοτητας(θεος) τοτε φιλε σε διαβεβαιω οτι μετα χαρας θα αλλαξω.απλα αυτα τα στοιχεια δεν βλεπω να υπαρχουν.τουναντιον.επισημαινω οτι οποιος ισχυριζεται οτι μια οντοτητα υπαρχει αυτος ειναι που οφειλει να παρουσιασει στοιχεια για τους ισχυρισμους του και οχι οι υπολοιποι.οταν ειπα οτι ο ανθρωπος εχει εμφυτη ροπη προς το κακο εννοουσα οτι οι ορμες και τα ενστικτα του τον ωθουν προς την 'αμαρτια'(οπου αμαρτια εννοω την ζηλια,τον φθονο,την πορνεια,την οργη,το ψεμα κ.α.).εσυ λες οτι αυτα ειναι εφοδια που δοθηκαν για καλο σκοπο αλλα ο ανθρωπος τα χρησιμοποιησε με λαθος τροπο και κατεληξαν να γινουν παθη.σε ρωτω οταν ο θεος τα εδινε στον ανθρωπο δεν ηξερε οτι θα χρησιμοποιηθουν με 'λαθος τροπο'?οταν λεω λαθος τροπο εννοω με τροπο που να βλαπτει τους αλλους ανθρωπους.το ηξερε.γιατι λοιπον μας τα εδωσε?γιατι ειναι αναγκη να φαμε για να επιβιωσουμε(και μαλιστα να σκοτωσουμε αλλα ζωα),γιατι ειναι αναγκη να κανουμε σεξ για να αναπαραχθουμε,να ντυθουμε για να ζησουμε,να εχουμε στεγη να μεινουμε,πολλες φορες να σκοτωσουμε για να επιβιωσουμε(οπως οι αρχαιοι ανθρωποι αναγκαζονταν να παλεψουν εναντιον των ζωων που τους απειλουσαν)?δεν θα μπορουσε να μας φτιαξει ετσι ωστε βρε αδερφε να μην χρειαζομαστε τα εφοδια αυτα για να επιβιωσουμε?η αν το θες να ζουμε μια χαρα χωρις αυτα τα εφοδια?

Unknown είπε...

θα μπορουσε να μας φτιαξει σε εναν τεραστιο πλανητη- μεγεθους ηλιου ας πουμε-να ειμαστε εκει τρισεκατομμυρια οντα.να κατεβουμε απο τον ουρανο ολοι αυτοματως και ταυτοχρονα.να μην εχουμε αναγκη να φαμε να πιουμε για να ζησουμε.η αν εχουμε αυτην την αναγκη να πεφτει νερο και φαγητο απο τον ουρανο κατ'ευθειαν στο στομα μας.να μην εχουμε αναγκη για σεξ.ετσι κιαλλιως θα ημασταν τρισεκατομμυρια.να ειμαστε ετσι φτιαγμενοι σωματικα ωστε να μην κρυωνουμε η να αρρωσταινουμε.να μην εχουμε σωματικες αναγκες.να μην εχουμε αναγκη απο ειδικο μερος να μεινουμε.να μην κουραζομαστε απο την οποιαδηποτε εργασια,να μην νιωθουμε σωματικους πονους ως αποτελεσμα ειτε ασθενειας,ειτε καποιου ατυχηματος.η αν το θες ετσι να ειμαστε 'ατρωτοι'.να πεφτουμε απο γκρεμους και μην παθαινουμε τιποτα.να μην πνιγομαστε απο το νερο.να μην μας σκοτωνουν οι σφαιρες η οι πυρηνικες βομβες.να μην μας πειραζει ο καρκινος.οι σεισμοι και οι λοιμοι να μην μας πειραζουν.να ειμαστε παντοδυναμοι σωματικα.να ειμαστε ολοι εξισου εξυπνοι και ομορφοι.να μην γινοταν να βαρεθουμε η να νυσταξουμε.το σωμα μας να μην ιδρωνει η να γερνα.να μπορουσαμε να τρεξουμε απο την μια ακρη του πλανητη στην αλλη σε ελαχιστο χρονο χωρις να ιδρωσουμε.να μην γινοταν να μας βλαψουν τα αλλα ζωα.να ειχαμε ολοι ακριβως τα ιδια υπερφυσικα προσοντα και χαρισματα.να μην υπηρχε τροπος να βλαψει ο ενας ανθρωπος τον αλλον.να ειχαμε εκ γενετης στο μυαλο την γνωση οτι υπαρχει θεος.να ειχαμε επισης εμφυτες τρομερες γνωσεις για το συμπαν και την ζωη.ακομα και καποιος να θελησει και να προσπαθησει να βλαψει(κλοπη,φονος,συκοφαντια,απατη κ.α.) τον συνανθρωπο του ο αλλος να ειναι 'ατρωτος' και να μην γινεται να 'πονεσει'.να ειναι ελευθερος να το θελησει και να το προσπαθησει αλλα να μην 'γινεται' να το κανει στην πραξη.οπως τωρα εισαι 'ελευθερος'(με την εννοια οτι δεν υπαρχει καποιος που να στο απαγορευει με την απειλη τιμωριας) να βγαλεις φτερα και να πεταξεις στο φεγγαρι αλλα δεν μπορεις να το κανεις(εξαιτιας των νομων της φυσης).η μουσικη να μην μας ελεγε και πολλα πραγματα.να μην γινοταν να μεθαμε.να ηταν ολος ο πλανητης σε γενικες γραμμες ομοιομορφος χωρις αλλου να ειναι ομορφος και φιλικος και αλλου οχι.να μην εχουμε αναγκη απο διασκεδαση.να μην φοβομαστε να κανουμε τιποτα αφου αλλωστε τιποτα δεν θα μπορουσε να μας βλαψει.αν υπηρχε θανατος να γινοταν με τον παρακατω τροπο.εντελως ξαφνικα να εξαφανιζομασταν..οι υπολοιποι να μην λυπονταν για την απωλεια μας.να μην εχουμε αναγκη η να ενδιαφερομαστε για ανεσεις η απολαυσεις.π.χ. να μην καταλαβαινουμε την διαφορα αναμεσα στο να κατσουμε σε μια πετρα η σε ενα πολυτελες στρωμα.να ειμασταν ολοι εξισου καλοι ζωγραφοι και καλλιτεχνες και επιστημονες.με αλλα λογια γιατι μας εφτιαξε με τοσες ορμες και ενστικτα?το ερωτημα ειναι απλο.γιατι ο θεος δεν μας εφτιαξε ετσι ωστε να ζουμε μια χαρα χωρις να εχουμε αναγκη απο ενστικτα και ορμες(εφοδια)?γιατι ηταν αναγκη να μας φτιαξει με αυτα τα 'εφοδια'?.δεν μπορουσε να μας κανει να υπαρχουμε και να ζουμε χωρις αυτα?η μηπως δεν ηθελε?λες στο παραδειγμα σου οτι μας εστειλε στην ζουγκλα και μας εδωσε τα εφοδια αυτα για να επιβιωσουμε.με αλλα λογια μας εστειλε ξυπολητους στα αγκαθια και αδυναμους σε εναν εχθρικο κοσμο.θα μπορουσε να μας στειλει 'ατρωτους' στην ζουγκλα( στον κοσμο δηλαδη).η θα μπορουσε να μας στειλει 'τρωτους' σε ενα φιλικο και 'χαλαρο' φυσικο περιβαλλον.συγγνωμη για τα πολλα που εγραψα.

χρονια πολλα και χαρουμενο το νεο ετος με καθε επιτυχια και απο μενα

Unknown είπε...

να κανω μονο μια διορθωση εκει που λεω οτι θελω στοιχεια και αποδειξεις για την υπαρξη θεου διορθωνω και λεω στοιχεια και εστω σοβαρες ενδειξεις.απλα ηθελα να πω οτι ιστορικα ετσι γινοταν παντα.καποιος θεωρουσε οτι το ταδε πλασμα υπαρχει και παρουσιαζε στην επιστημονικη και οχι μονο κοινοτητα στοιχεια για να επιβεβαιωσει τον ισχυρισμο του.μεχρι τα στοιχεια αυτα να γινουν πολυ ισχυρα ολοι οι υπολοιποι απερριπταν τον ισχυρισμο του.οι θειστες ας πουμε τι στοιχεια εχουν.ανεπαρκη και ελλιπη κατ'εμε.δεν επεκτεινομαι σ'αυτο.και παλι συγγνωμη για τον χωρο που επιασα.

Unknown είπε...

να κανω μονο μια διορθωση εκει που λεω οτι θελω στοιχεια και αποδειξεις για την υπαρξη θεου διορθωνω και λεω στοιχεια και εστω σοβαρες ενδειξεις.απλα ηθελα να πω οτι ιστορικα ετσι γινοταν παντα.καποιος θεωρουσε οτι το ταδε πλασμα υπαρχει και παρουσιαζε στην επιστημονικη και οχι μονο κοινοτητα στοιχεια για να επιβεβαιωσει τον ισχυρισμο του.μεχρι τα στοιχεια αυτα να γινουν πολυ ισχυρα ολοι οι υπολοιποι απερριπταν τον ισχυρισμο του.οι θειστες ας πουμε τι στοιχεια εχουν.ανεπαρκη και ελλιπη κατ'εμε.δεν επεκτεινομαι σ'αυτο.και παλι συγγνωμη για τον χωρο που επιασα.

The_Truth είπε...

Αγαπητέ Pericleous,
Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά. Κατ’ αρχήν να σε συγχαρώ για τα ενδιαφέροντά σου. Δείχνουν ψυχή ανήσυχη. Άλλοι νέοι δεν ενδιαφέρονται για το πιο κρίσιμο θέμα: τι γίνεται μετά το θάνατο. Ενδιαφέρονται μόνο για το σήμερα το οποίο περνάει πολύ γρήγορα.

Κατ’ αρχάς ο Θεός (Ιησούς Χριστός) εμφανίστηκε στη γη, έκανε μοναδικά θαύματα (ανέστησε νεκρούς, θεράπευσε τυφλούς/χωλούς/αναπήρους κλπ), Αναστήθηκε και εμφανίστηκε αναστημένος σε 500 και πλέον άτομα. Όμως δεν τον πιστέψανε όσοι δεν ήθελαν να τον πιστέψουν. Σε διαβεβαιώ ότι ακόμα και να έκανε αυτά που έγραψες, πάλι δεν θα τον πίστευαν όσοι δεν ήθελαν. Εδώ λέω σε κάποιους αθέους να δώσουν το πολύ 500 Ευρώ και να πάνε στα Ιεροσόλυμα για την αφή του Αγίου Φωτός για να έχουν προσωπική πείρα. Ξέρεις τι απαντούν ; Η προσωπική μας πείρα μπορεί να μην είναι σωστή ! Πρέπει να μας το επιβεβαιώσει ο James Randy για να πιστέψουμε! Βλέπεις ότι μερικοί δεν εμπιστεύονται τι βλέπουν και τι ακούνε ; Κάτι που για εσένα είναι πιστευτό για τους άλλους δεν είναι. Ο Θεός ακόμα και να έκανε ανάσταση 10.000.000 ανθρώπων θα υπήρχαν εκείνοι που θα έλεγαν, ήταν τηλεοπτικό τρικ, ήταν νεκροφάνεια, είχα πιεί, ήταν στημένο, υπήρχε ομαδική παράκρουση κλπ. Όποιος δεν θέλει να πιστέψει, πίστεψέ με, δεν πιστεύει ότι και να δει/ακούσει κλπ. Ένας και μόνο τρόπος υπάρχει να πιστέψουν όλοι: να επέμβει ο Θεός στο ανθρώπινο μυαλό. Όμως όπως εξήγησα, αυτό είναι παραβίαση της ελευθερίας. Ο Θεός μας θέλει ελεύθερους. Δεν θέλει ρομπότ γύρω του.

Επίσης λές ότι η απιστία σου δεν είναι κατηγορηματική. Και καλά κάνεις βέβαια. Αν η ψυχή σου είναι ανοικτή θα τον βρεις το Θεό. Όσον αφορά τις αποδείξεις (με τη μαθηματική έννοια), όπως σου είπα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως ισχυρά στοιχεία.

Για παράδειγμα η δημιουργία της ύλης. Αν δεν την έφτιαξε Κάποιος τότε θα πρέπει να φτιάχτηκε από μόνη της. Γέννηση ύλης από το μηδέν ξέρεις ; Τι είναι πιο λογικό: να πιστέψεις σε Δημιουργό ή στη γέννηση της ύλης από το μηδέν;

Επίσης η δημιουργία ενός τόσο αρμονικού σύμπαντος. Από μια τυχαία έκρηξη είναι δυνατόν να φτιάχτηκε κάτι τόσο μεγαλειώδες ; Και πάλι μου φαίνεται λογικότερη η ύπαρξη Δημιουργού.

Επίσης η δημιουργία ζωής. Μόνο η ζωή γεννάει ζωή. Πώς όμως δημιουργήθηκε η πρώτη μορφή ζωής ; Πάλι δεν είναι λογικότερη η πίστη σε Δημιουργό που να έφτιαξε αυτή την πρώτη ζωή ;

Αυτά είναι κάποια γενικά στοιχεία. Τώρα όσον αφορά τον Ιησού Χριστό, είναι το μόνο πρόσωπο στην ιστορία, του οποίου η ζωή είχε καταγραφεί με ακρίβεια πριν καν γεννηθεί ! Στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχει μεγάλος αριθμός προφητειών περί της ζωής και του έργου του Χριστού. Τα αυθεντικά χειρόγραφα της Π. Διαθήκης βρέθηκαν στις ανασκαφές του Κουμράν (1947-1964) και χρονολογούνται από το 100 π.Χ. ή και νωρίτερα, δηλαδή πολύ πριν έρθει ο Χριστός. Ανάμεσα στους παπύρους, διασώζεται και η προφητεία των «εβδομήντα εβδομάδων», που τη βρίσκουμε στο ένατο κεφάλαιο του βιβλίου του Δανιήλ (υπάρχουν και πολλές άλλες. Διάβασε αντίστοιχα blogs). Είναι η εξής:

«Εβδομήντα εβδομάδες ορίστηκαν για το λαό σου και την άγια πόλη, για να παύσει η αδικία, για να σφραγιστεί η αμαρτία, για να ξεπλυθεί το κακό, για να επικρατήσει αιώνια δικαιοσύνη, για να επικυρωθεί το όραμα και ο προφήτης και να χριστεί ο Άγιος των Αγίων. Γνώρισε, λοιπόν, και κατάλαβε, ότι από την έκδοση του προστάγματος για να ανοικοδομηθεί η Ιερουσαλήμ, μέχρι του Χριστού του Ηγήτορα θα είναι επτά εβδομάδες, και εξήντα δύο εβδομάδες. Η πλατεία και το τείχος θα οικοδομηθεί ξανά, μάλιστα σε καιρούς στενοχώριας. Και μετά τις εξήντα δύο εβδομάδες, ο Χριστός θα εκκοπεί, όμως όχι για τον εαυτό του και ο λαός του ηγήτορα, ο οποίος θα έρθει, θα αφανίσει την πόλη και το αγιαστήριο».

The_Truth είπε...

Το σταμάτημα της αδικίας, το σφράγισμα της αμαρτίας, το ξέπλυμα του κακού, η επικράτηση της δικαιοσύνης, θα πραγματοποιηθούν όταν χριστεί ο Μεσσίας. Τότε θα σταματήσουν οι οράσεις και οι προφητείες και θα χριστεί ο άγιος των αγίων. Όλα αυτά θα συμβούν μετά από «εβδομήντα εβδομάδες». Αυτή η μοναδική, σε ολόκληρη την Παλαιά Διαθήκη, ένδειξη, αναφέρεται, σύμφωνα με τη συνήθεια της Γραφής, όχι σε εβδομάδες ημερών, αλλά σε περιόδους επτά ετών. Συνεπώς, οι «εξήντα εννέα εβδομάδες», δηλ. 7 σύν 62 εβδομάδες ετών, που αναφέραμε, μέχρι την εμφάνιση στο προσκήνιο του Χριστού του Ηγήτορα, του Μεσσία, είναι εξήντα εννέα χρόνια επί επτά, συνολικά 483 χρόνια.

Για την έναρξη της χρονολόγησης, παρατίθεται από το προφητικό κείμενο μια συγκεκριμένη ιστορική αφετηρία. Η έκδοση ενός προστάγματος για την ανοικοδόμηση, εκ νέου, της Ιερουσαλήμ, μετά την επιστροφή των Ιουδαίων από την εξορία (Βαβυλώνιος αιχμαλωσία). Ποιο είναι, όμως, το διάταγμα αυτό;

Σε διάστημα ογδόντα ετών, μόνο τέσσερα τέτοια διατάγματα εκδόθηκαν. Το πρώτο από τον Κύρο το 536, και το τελευταίο από τον Αρταξέρξη το Μακρόχειρα κατά το εικοστό έτος της βασιλείας του, ήτοι το 455 πΧ. Το ότι, όμως, η ανοικοδόμηση ολόκληρης της Ιερουσαλήμ μαζί με τα τείχη της επετράπη μόνο δια του τελευταίου διατάγματος, μας πείθει ότι η χρονολογία αυτή και μόνη, δηλ. το έτος 455 πΧ. πρέπει να τεθεί ως βάση των εβδομήντα εβδομάδων. Συνεπώς οι 69 εβδομάδες, αρχόμενες από το έτος 455 πΧ. λήγουν στο έτος 28 μΧ. Η σύμπτωση φαίνεται εκπληκτική, εφόσον το 28 μΧ. είναι περίπου η χρονολογία κατά την οποία ο Χριστός άρχισε τη δημόσια ζωή και δράση του, κηρύττοντας το ευαγγέλιο της σωτηρίας.

Μετά τις 62 εβδομάδες, συνεχίζει όμως η προφητεία, και πριν από την 70η εβδομάδα, ο «Χριστός θα εκκοπεί», θα θανατωθεί, γεγονός, που πραγματοποιήθηκε με το σταυρικό θάνατο του Κυρίου, το 32 με 33 μΧ. Και ο θάνατος του Μεσσία, ξεκαθαρίζει η προφητεία, δεν θα ήταν για τον εαυτό του, αλλά για τους άλλους, για να γίνει εξιλέωση για την ανομία. Και όχι μόνο αυτό! Η προφητεία εκτός από το Χριστό τον Ηγήτορα, μιλάει και για έναν δεύτερο ηγήτορα, ο οποίος θα έρθει. Έπειτα από το θάνατο του Μεσσία, ο λαός του δεύτερου αυτού ηγήτορα, που εξυπακούεται ότι δεν θα είναι ο λαός Ισραήλ, αλλά ξένος προς τον Ισραήλ, θα έρθει να αφανίσει την πόλη και το αγιαστήριο. Καθαρότατα προφητεύεται εδώ η καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τον Ρωμαίο στρατηγό Τίτο, το 70 μΧ., που, όπως επισημαίνει η προφητεία με τη λέξη αφανισμός, δεν ήταν πραγματικά απλώς καταστροφή, αλλά ισοπέδωση και γκρέμισμα της Πόλης και του Ναού.

Γνωρίζεις άλλο πρόσωπο για το οποίο να έχει προβλεφθεί 500 χρόνια πριν τη γέννησή του, η γέννησή του; Που να έχει προβλεφθεί (πάλι 500 χρόνια πριν τη γέννησή του) ότι αφού πεθάνει αυτό το πρόσωπο θα καταστραφεί ο Ναός των Εβραίων (Ναός του Σολομώντα) και δεν θα μπορέσουν να τον ανοικοδομήσουν ΠΟΤΕ, παρά μόνο κατά τις ημέρες του Αντιχρίστου ; Ότι θα χάσουν την ιεροσύνη τους μια για πάντα (ο Τίτος έσφαξε όλους τους ιερείς των Εβραίων και κατέστρεψε και τα βιβλία που είχαν για την ιερατική διαδοχή);

Δεν είναι αυτές ισχυρότατες ενδείξεις ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Θεός ; Και δεν σταμάτανε εδώ τα υπερφυσικά γεγονότα. Συνεχίζονται και στην Καινή Διαθήκη. Η Εκκλησία τους 3 πρώτους αιώνες διώχθηκε ισχυρά (από ορισμένους ιστορικούς υπολογίζονται 10.000.000 μάρτυρες). Κι όμως επιβίωσε, θεμελιώθηκε και επικράτησε παρά το γεγονός ότι 12 άσημοι, αμόρφωτοι και φτωχοί Απόστολοι κήρυτταν. Δεν είναι αυτό μια ακόμα ισχυρή ένδειξη; Στην πορεία μάλιστα των αιώνων εμφανίστηκαν πολλοί Άγιοι κάνοντας πολλά θαύματα.

The_Truth είπε...

Αν παρ’ όλα αυτά θέλεις προσωπική εξωτερική εμπειρία και δεν πιστεύεις σε όσα λένε και γράφουν άλλοι μπορείς να την έχεις. Πήγαινε αν θέλεις στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός (κάθε χρόνο, το Μ. Σάββατο στα Ιεροσόλυμα, στο Ναό της Αναστάσεως). Αν πάλι θέλεις εσωτερική εμπειρία πήγαινε στο Άγιο Όρος και ζήσε λίγες μέρες τη ζωή των μοναχών. Κουβέντιασε μαζί τους. Αν πάλι και αυτό σου είναι δύσκολο, πήγαινε σε κάποιο κληρικό να εξομολογηθείς ότι αισθάνεσαι ότι έκανες στραβά στη ζωή σου και θα νιώσεις πράγματα μέσα σου. Αφού το ψάχνεις δραστηριοποιήσου. Ο Χριστιανισμός πάνω απ’ όλα είναι βίωμα το οποίο μπορεί να έχει ο καθένας.

Τέλος αναφέρεσαι στον τρόπο δημιουργίας μας από το Θεό. Όπως είπαμε τα ένστικτα είναι απλά εργαλεία. Δεν τον ωθούν πουθενά τον άνθρωπο, απλά τον βοηθούν να επιβιώνει. Η απόλυτα ελεύθερη κακή χρήση τους, οδηγεί στην αμαρτία. Αυτό που περιγράφεις (έναν παντοδύναμο άνθρωπο με όλες τις ανέσεις και χωρίς προβλήματα) είναι αυτό που αρχικά μας έδωσε ο Θεός. Όταν πλαστήκαμε δεν είχαμε ανάγκη ούτε για φαγητό, ούτε για ύπνο, ούτε για έρωτα κλπ. Μετά την πτώση ενεργοποιήθηκαν τα ένστικτα. Μας δόθηκαν αυτά ως εφόδια για να επιβιώνουμε σε έναν πρόσκαιρο βίο, με προορισμό την επιστροφή μας στον Παράδεισο. Όμως δεν εκτιμήσαμε αυτό που αρχικά μας δόθηκε δωρεάν, δηλαδή τον Παράδεισο. Και τώρα πρέπει να κοπιάσουμε για να τον κερδίσουμε. Και πάλι η πρόνοια του Θεού είναι τεράστια: κοπιάζουμε μόνο ελάχιστα χρόνια και κερδίζουμε τον Παράδεισο για πάντα!

Αγαπητέ Pericleous, κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι όποιος ζει πραγματικά χριστιανικό βίο, ζει και σ’ αυτό τον κόσμο καλύτερα απ’ ότι ζουν οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν τον εφαρμόζουν. Όχι μόνο Εκεί αλλά και Εδώ! Άλλωστε όλοι μας αναγνωρίζουμε μέσα μας την τελειότητα του χριστιανικού βίου και όλοι θα θέλαμε ο κόσμος να είναι όπως ζήτησε ο Χριστός (να μην αδικεί κανείς κανέναν, να υπάρχει ειρήνη παντού, να μην πεινάει κανείς, τα οποία συνοψίζονται στο να αγαπάει ο ένας τον άλλο). Οι κακές μας επιλογές όμως δεν μας αφήνουν να τηρούμε το Ευαγγέλιο. Όλοι το θέλουμε, όλοι το παραδεχόμαστε, αλλά δεν το τηρούμε όλοι. Αν το τηρήσεις στη ζωή σου θα νιώσεις τη διαφορά. Θα δεις πόσο καλύτερα είναι να ζεις παρέα με το Ευαγγέλιο αντί παρέα με τα πάθη!

Και πάλι Καλή Χρονιά με υγεία!

Unknown είπε...

ημουν απασχολημενος τελευταια ειναι γεγονος γι'αυτο αργησα να απαντησω.πρωτα και κυρια σε ευχαριστω για τον χρονο σου.δεν σε αναγκαζει αλλωστε κανεις να απαντας στα ζητηματα που σου θετει ο καθε αγνωστος.ετσι κι αλλιως δεν αλλαζει η ειναι τρομερα δυσκολο να αλλαξει η φιλοσοφια ενος ανθρωπου μεσω απλων συζητησεων ειδικα απο το ιντερνετ.ουτε η δικια μου ουτε η δικια σου.εγω σε ρωτω για ποιον λογο ο θεος δεν αποδεικνυει ο ιδιος στην ανθρωποτητα την υπαρξη του με τροπο κατηγορηματικο και ξεκαθαρο.οταν λεω με τροπο κατηγορηματικο και ξεκαθαρο εννοω με τροπο που δεν θα αφηνει την παραμικρη αμφιβολια στους ανθρωπους.με τροπο που ειναι και θα ειναι παντελως ανεξηγητος και αδυνατος επιστημονικα.μην μου πεις οτι δεν υπαρχει τετοιος τροπος.και πολλοι μαλιστα.εγω σου ανεφερα ηδη εναν.μηπως δεν μπορει να το κανει.αν δεν μπορει και θελει δεν ειναι παντοδυναμος.αν μπορει και δεν θελει να το κανει μαλλον παιζει 'κρυφτουλι' και μας κοροιδευει.αν ουτε μπορει ουτε θελει τοτε δεν ειναι ουτε δυνατος ουτε καλος.να εμφανιστει ας πουμε ο αναστημενος ιησους ταυτοχρονα μπροστα σε καθε ανθρωπο του πλανητη.και ο θωμας ειχε καλη διαθεση και καλη προαιρεση και ελεγε οτι δεν θα ακολουθησω τον χριστο αν δεν τον δω αναστημενο και δεν τον ψηλαφησω.βλεπουμε αλλωστε το παραδειγμα τοσων ανθρωπων και εμου συμπεριλαμβανομενου που μεγαλωσαμε σε χριστιανικο περιβαλλον,πιστευαμε και οταν ειδαμε καποια πραγματα αποστασιοποιημενα χασαμε την πιστη που ειχαμε.γιατι δεν μας εκανε κατι αναλογο με τον θωμα πριν χασουμε τελειως την πιστη που ειχαμε?για ποιον λογο αυτουνου του παρουσιαστηκε μπροστα του και δεν το εκανε και σε εμας ας πουμε?ξερεις ποσοι ανθρωποι υπαρχουν στον πλανητη 'καλοπροαιρετοι' ( οπως θα ελεγες και εσυ)σαν τον θωμα αλλα και σκεπτικιστες?τι παραπανω ειχε ο θωμας απο εμας τους υπολοιπους?η ας πουμε να αναστησει 1 δισεκατομμυριο ανθρωπους με την συγκεκριμενη φραση πανω τους οι οποιοι να περπατησουν να ερθουν σε επαφη και να μεινουν μαζι μας ενα ικανοποιητικο χρονικο διαστημα αναμεσα μας.καθε ζωντανος ανθρωπος να εβλεπε εναν απο χρονια εκλιποντα συγγενη η φιλο του μπροστα του και να μιλησουν.τοτε αγαπητε δεν θα υπαρχει ουτε θα μπορει να υπαρξει απολυτως καμια φυσικη η επιστημονικη εξηγηση.ο μονος τροπος να συμβει αυτο και η μονη εξηγηση που μπορει να δοθει ειναι μια.υπαρχει ο συγκεκριμενος θεος.γιατι στο κατω κατω οι παρεμβασεις του θεου,τα λεγομενα θαυματα του ποτε δεν αφηνουν καμια χειροπιαστη αποδειξη περι της υπαρξεως του?γιατι παντα οταν (και καλα) παρεμβαινει παντα υπαρχει πιθανοτητα σφαλματος?δηλαδη να νομιζουμε οτι το ταδε γεγονος ειναι 'εκ θεου' αλλα να κανουμε λαθος και να ειναι φυσικο γεγονος.γιατι ποτε δεν απαντα σε παντελως αδυνατες προσευχες εστω και αν ειναι για καλο σκοπο?παντα οταν 'απαντα' σε προσευχες υπαρχει πιθανοτητα φυσικης εξηγησης του 'θαυματος'.αν ας πουμε καποιος ανθρωπος φτωχος που μπορει να κανει χειρωνακτικες εργασιες μονο χασει τα χερια του και πεθαινει απο πεινα και προσευχηθει στον θεο να του φυτρωσουν παλι τα χερια τι θα γινει λες?θα του φυτρωσουν παλι τα χερια?ποτε καποιο/α τετοιου ειδους συντριπτικα ισχυρο/α θαυματουργικο/α γεγονοτα δεν εχουν συμβει.και αν εχουν 'συμβει' τοτε δεν υπαρχει κανενα απολυτως (σοβαρο τουλαχιστον)στοιχειο οτι συνεβησαν.

Unknown είπε...

ας πουμε θα μου πεις για την εμφανιση του αναστημενου ιησου μπροστα σε 500 ατομα.θα σου θυμισω λοιπον εναν κανονα της επιστημης οτι οταν ενας ισχυρισμος ειναι ασυνηθιστος η απιθανος τοτε για να τον δεχτει ενα λογικο ατομο θα πρεπει τα στοιχεια να ειναι ασυνηθιστα ισχυρα.ειναι συντριπτικα απιθανο και ασυνηθιστο καποιο ον να πεθανε και να αναστηθηκε.και αυτο γιατι υπαρχει η εμπειρια δισεκατομμυριων οντων που γεννηθηκαν στον πλανητη αυτο γερασαν και πεθαναν και απλα παρεμειναν νεκρα.το να μου πεις οτι καποιο αναστηθηκε ειναι συντριπτικα απιθανο και θα πρεπει να εχεις συντριπτικα ισχυρα στοιχεια.το να μου πεις οτι το γεγονος αυτο συνεβη επειδη το λεει ενα βιβλιο που γραφτηκε απο οχι ιδιαιτερα αξιοπιστους συγγραφεις πριν 2 χιλιαδες χρονια δεν αποτελει ουτε κατα διανοια τετοιο στοιχειο.καθε σκεπτομενο, τονιζω, ατομο οταν εχει να επιλεξει μεταξυ της ταδε πιθανης εκδοχης η καποιας αλλης επιλεγει την εκδοχη που ειναι λιγοτερο απιθανη.ειναι συντριπτικα πιθανοτερο να ειναι εσφαλμενη η καταγραφη στο ευαγγελιο(ειτε επειδη ο συγγραφεας συνειδητα ψευδονταν και εξαπατουσε ,ειτε επειδη τον ειχαν εξαπατησει αλλοι,ειτε επειδη ειχε παραισθησεις,ειτε οτιδηποτε) παρα να ειναι σωστη η δευτερη εκδοχη και οντως να αναστηθηκε.αν ας πουμε τον ειχες σε βιντεο απο καμερα να ανασταινεται τοτε θα μιλαγαμε σε αλλη βαση πλεον.αν δηλαδη κατεγραφες σε καμερα ολη την διαδικασια της σταυρωσης και της αναστασης τοτε θα σκεφτομουν σοβαρα(εγω προσωπικα) το ενδεχομενο να εχεις δικιο.και τονιζω οτι δεν ειναι αφαιρεση ελευθεριας το να παρουσιαστει και να ξερουν οι ανθρωποι οτι υπαρχει γιατι παλι (θεωρητικα τουλαχιστον) η ανθρωποτητα θα μπορει να επιλεξει αν θα τον ακολουθησει η οχι.αφαιρεση ελευθεριας θα ηταν μονο αν χρησιμοποιουσε εκφοβισμο η mind control.κανεις και ενα σφαλμα νομιζω.η μαλλον πιο σωστα σε ενα σημειο αναιρεις ο ιδιος τον εαυτο σου.λες οτι η 'αμαρτια' προηλθε απο την ελευθερη κακη χρηση των ενστικτων.μετα ομως λες οτι οταν ειμασταν στον παραδεισο δεν ειχαμε ενστικτα.ναι αλλα χωρις ενστικτα δεν γινεται να 'αμαρτησουμε'.αρα πως ξεπεσαμε απο τον παραδεισο και μετα ενεργοποιηθηκαν τα ενστικτα?!!πως γινεται να αμαρτησαμε οταν ειμασταν στον παραδεισο απο την στιγμη που τοτε δεν ειχαμε ενστικτα?!!πεφτεις σε αντιφαση φιλε μου.ελπιζω να την καταλαβαινεις που την λεω.σου το λεω πιο απλα.αν δεν ειχαμε τα ενστικτα θα 'αμαρταναμε'?οχι ειναι η απαντηση.γιατι δεν μας εφτιαξε λοιπον ο θεος χωρις αυτα?μου λες οτι στην αρχη μας εφτιαξε χωρις αυτα αλλα τα αποκτησαμε αφοτου ξεπεσαμε απο τον παραδεισο κανοντας ελευθερη κακη χρηση τους!πως γινεται να καναμε ελευθερη κακη χρηση των ενστικτων που δεν ειχαμε!!πως γινεται να καναμε ελευθερη κακη χρηση των ενστικτων μας πριν(!) τα αποκτησουμε!η αντιφαση ειναι προφανης νομιζω.συνεπως αφου η δικια σου εκδοχη παρουσιαζει μια πολυ σοβαρη αντιφαση δεν γινεται να αληθευει.αρα αληθευει η αλλη εκδοχη.οτι δηλαδη ο θεος(αν υπαρχει) μας εφτιαξε απο την αρχη με τα ενστικτα ξεροντας οτι θα κανουμε ελευθερη 'κακη χρηση' γιατι ηθελε να αμαρτησουμε.η στην καλυτερη περιπτωση δεν τον ενδιεφερε αν θα αμαρτησουμε η οχι.συνεπως συμπεραινουμε οτι δεν μπορει να ειναι αγαθος.ειναι στην καλυτερη περιπτωση αδιαφορος νομιζω(αν βεβαια υπαρχει).

Unknown είπε...

βεβαια τα γενικα επιχειρηματα που βαζεις για την υπαρξη θεου ειναι γνωστα.αλλα θα σου πω και κατι αλλο.ακομα και αν υπαρχει(πραγμα καπως απιθανο) αυτη η οντοτητα(ο θεος δηλαδη) δεν σημαινει οτι αυτος ειναι ο θεος του χριστιανισμου.μαλλον ειναι ενας αδιαφορος,απροσωπος και μη ηθικος θεος. ας πουμε λεει ο χριστιανισμος οτι ο θεος φτιαχνει οντα για τα οποια ξερει εκ των προτερων οτι θα πανε σε αιωνια βασανιστηρια.ποιος καλος θεος θα το εκανε αυτο?να μην φτιαξει,αφου ειναι καλος υποτιθεται, καθολου τους ανθρωπους που ξερει οτι θα πανε στην κολαση.στο κατω κατω ουτε η πιο σκληρη δικαιοσυνη δεν τιμωρει αιωνια(δηλαδη διχως τελος) ουτε τον πιο σκληρο εγκληματια.κανενας δεν αξιζει αιωνια(δηλαδη ατελειωτη χρονικα) τιμωρια οτι και να εχει κανει.θα καταλαβαινα ισως αν ελεγες 10,20,100 χρονια τιμωριας για ανθρωπους που εγκληματισαν(μαστροπους, δολοφονους,μαφιοζους,σιριαλ κιλερς κτλ).οχι ομως 'αιωνια'.ειναι φρικτο.συνοπτικα αναφερομαι στα γενικα επιχειρηματα που εθεσες περι δημιουργιας.εν ολιγοις λες οτι επειδη το συμπαν και οσα υπαρχουν σε αυτο ειναι μεγαλειωδη και περιπλοκα αυτο σημαινει οτι υπαρχει δημιουργος.δηλαδη θεωρεις πως οτιδηποτε περιπλοκο και μεγαλειωδες υπαρχει ειναι αποτελεσμα ευφυους σχεδιασμου.αυτο παραγνωριζει τα δισεκατομμυρια χρονια εξελιξης (και αν μιλαμε για την γη τα χιλιαδες ισως και εκατομμυρια ειδη που εξαφανιστηκαν επειδη δεν μπορεσαν να προσαρμοστουν) πρωτον και δευτερον εχει και μια πολυ σημαντικη αδυναμια.αν δεχτουμε πως υπαρχει ελλογος σχεδιαστης συτο σημαινει οτι ειναι απειρα πιο περιπλοκος και μεγαλειωδης απο το ιδιο το συμπαν.ειναι δηλαδη απειρης πολυπλοκοτητας.συνεπως συμφωνα με το επιχειρημα σου ειναι απειρως αναγκαιο καποιος να σχεδιασε τον σχεδιαστη.αν ομως μου πεις οτι ο θεος δεν χρειαζεται σχεδιαστη και εμπεριεχει μεσα του την αιτια υπαρξης του τοτε γιατι να παμε τοσο μακρια?γιατι να μην κανουμε την υποθεση αυτη για το ιδιο το συμπαν.γιατι δηλαδη να μην πουμε οτι το συμπαν δεν χρειαζεται σχεδιαστη και εμπεριεχει μεσα του την αιτια υπαρξης του.συμφωνα με ενα κανονα της φυσικης που ονομαζεται λεπιδα του οκκαμ οταν μια υποθεση ειναι περιττη απορριπτεται.αν δηλαδη εχουμε να επιλεξουμε μεταξυ δυο εξισου καλων και ικανοποιητικων θεωριων τοτε διαλεγουμε εκεινη με τις λιγοτερες υποθεσεις.η μαλλον ,αν θελεις, ειναι πολυ πιθανοτερο να ισχυει η θεωρια που περιλαμβανει τις λιγοτερες υποθεσεις.η θεωρια που δεν περιλαμβανει τον θεο ειναι εξισου ικανοποιητικη και περιλαμβανει μια λιγοτερη υποθεση.(αλλα ακομα και αν παρουμε το ενδεχομενο να επλασε καποιος σχεδιαστης το συμπαν.γιατι το εκανε?ηθελε να νιωσει την χαρα της δημιουργιας?ηθελε να εχει πλασματα να τον αγαπουν και να τα αγαπα?οτι και να υποθεσει κανεις αναγκαστικα θετει τον θεο στην θεση του να επιθυμει κατι και δυστυχως η επιθυμια προυποθετει ελλειψη.πρεπει να σου λειπει κατι για να το επιθυμεις και η ελλειψη σημαινει ατελεια.ο θεος δεν μπορει να ειναι τελειος και να επιθυμει.δεν μπορει να ειναι τελειος και να του λειπει κατι.ενα τελειο ον δεν επιθυμει).βεβαια υπαρχουν και αλλα,καπως απιθανα ,αλλα δυνατα σεναρια οπως π.χ. να υπαρχει θεος και να μην ειναι αυτος ο δημιουργος η να ειναι πανω απο ενας οι θεοι κ.α..αλλα μην βγαινουμε εκτος θεματος. εδω καπου 'κολλαει' καπως και το αλλο ζητημα οτι πως γινεται ο κοσμος να αρχισε να υπαρχει εκ του μηδενος

Unknown είπε...

.Δυστυχως δεν εχω ιδιαιτερες γνωσεις πανω στην φυσικη.δεν ηταν αυτος ο κλαδος στον οποιο περασα.ασχολουμαι κυριως με μαθηματικα.ωστοσο απο καποια σαιτ που εχω διαβασει εχω βγαλει καποια συμπερασματα.μαλλον απο οτι φαινεται το big bang συνεβη χωρις και αυτο να ειναι απολυτως σιγουρο.το κυριο ομως δεν ειναι αυτο.το κυριο ειναι οτι υπαρχουν πολλες θεωριες για την αρχη του κοσμου οι οποιες θεωρουν οτι ναι μεν η μεγαλη εκρηξη συνεβη αλλα δεν σηματοδοτησε την χρονικη αφετηρια του συμπαντος!δηλαδη με αλλα λογια ειναι πιθανο το συμπαν χρονικα να υπηρχε και πριν την μεγαλη εκρηξη!οταν λεω να υπαρχε εννοω σε διαφορετικη μορφη.δηλαδη ναι μεν συνεβη η μεγαλη εκρηξη, σχεδον σιγουρα, αλλα ειναι πιθανο το συμπαν να υπηρχε και πριν απο αυτη.αν το συμπαν υπηρχε πριν την μεγαλη εκρηξη τοτε ειναι πιθανο να ειναι αιωνιο δηλαδη χωρις αρχη και τελος.δεν μπορω να αναλυσω αυτα τα πραγματα αφου δεν ειμαι φυσικος αλλα μπορεις να μπεις στο http://www.physics4u.gr/articles/2007/theories_universe.html αν θες να διαβασεις για αυτα τα ζητηματα.κανεις δεν μπορει να πει με σιγουρια αν υπηρξε χρονικη αφετηρια του συμπαντος.αλλα για να ειμαι ειλικρινης απ'οτι εχω καταλαβει στην φυση για λιγα πραγματα μπορουμε να ειμαστε απολυτως σιγουροι.οι μονοι που ειναι απολυτως σιγουροι και κατηγορηματικοι στις αποψεις τους(βεβαιοι οτι κατεχουν την μια και μονη απολυτη αληθεια οπως υποτιθεται την εδωσε ο θεος και την ερμηνευσαν οι πατερες) ειναι οι θρησκοι.επανερχομαι.υπαρχουν δυο βασικα ενδεχομενα οπως το βλεπω εγω.αν ισχυει οτι το συμπαν δεν εχει χρονικη αρχη τοτε δεν υπαρχει θεος δημιουργος σε καμια περιπτωση.αν παλι ,συμφωνα με το δευτερο ενδεχομενο,το συμπαν εχει χρονικη αφετηρια και δεν υπηρχε πριν την εκρηξη τοτε ,ναι, υπαρχει το (πολυ μικρο για μενα) ενδεχομενο να υπαρχει καποιος θεος.λεω μικρο γιατι και παλι μπορουμε να εξηγησουμε με φυσικο τροπο την γεννηση του συμπαντος και της υλης και χωρις να εχουμε την αναγκη καποιας θειας υπερφυσικης επεμβασης. προκυπτει ,λοιπον, το ερωτημα πως γινεται να γεννηθηκε η υλη απο το μηδεν.πως ειναι δυνατο απο το τιποτα να προεκυψε το συμπαν?συμφωνα με την τεταρτη θεωρια απο το σαιτ που σου εστειλα ειναι δυνατο απο το απολυτο κενο να προκυψει υλη.ενα αποσπασμα παρακατω.

Οι πρόσφατες εντυπωσιακές θεωρητικές έρευνες φυσικών, όπως ο Steven Weinberg του Χάρβαρντ και Ya. Β. Zel'dovich στη Μόσχα, προτείνουν ότι το σύμπαν ξεκίνησε ως τέλειο κενό και ότι όλα τα σωματίδια του υλικού κόσμου δημιουργήθηκαν από την διαστολή του χώρου. Κατά αυτόν τον τρόπο ξέρουμε τώρα από πού προήλθε η ύλη και η ακτινοβολία στον κόσμο.Αυτή τη θεωρία της προέλευσης του Κόσμου την υποστηρίζουν πολλοί κβαντικοί φυσικοί, και μπορεί να εξηγηθεί εξ ολοκλήρου με τη γνώση που ήδη έχουμε από την κβαντομηχανική, ενώ δεν χρειαζόμαστε καμία πρόσθετη θεωρητική εργασία ή απόδειξη.
Τωρα οσο για την προελευση της ζωης υπαρχουν δυο θεωριες.η μια που λεει οτι η υλη περιλαμβανει μεσα τις αιτιες εξελιξης της και σε ενα ορισμενο σταδιο εξελιξης της μετατρεπεται απο 'νεκρη' σε εμβια.υπαρχει και η αλλη που λεει οτι η υλη δεν μπορει να γινει εμβια απο μονη της παρα μονο με καποια θεια επεμβαση.ποια απο τις δυο θεωριες ισχυει?αγνωστο για την ωρα.παντως ιστορικα συνεβαινε παντα το εξης.η θρησκεια ελεγε στους επιστημονες 'μην προχωρατε παρα περα στην ερευνα σας γιατι εκει κρυβεται η παρεμβαση του θεου'.η επιστημη δεν ακουγε και συνεχιζε να ψαχνει απαντησεις.αποτελεσμα?τοσα και τοσα φαινομενα που τα θεωρουσαν παλιοτερα οι ανθρωποι θεικης προελευσης στο τελος εξηγουνταν με απολυτως φυσικο τροπο.εκει βασιζονταν αλλωστε ,παντα,οι θρησκειες.στην ελλειψη επιστημονικων γνωσεων.οποιο φαινομενο δεν μπορουσε ,προσωρινα, ο ανθρωπος να εξηγησει η θρησκεια ελεγε οτι ειναι σιγουρα θεικης προελευσης και παντα στο τελος διαψευδονταν.αρα ,κοιτωντας την ιστορια,βλεπω οτι μαλλον αυτο θα συμβει και παλι και με το θεμα της προελευσης της ζωης.στο τελος ,δηλαδη, για αλλη μια φορα θα δοθει μια πληρης επιστημονικη ερμηνεια.συγγνωμη για την πολυλογια μου

Unknown είπε...

Αν θες την γνωμη μου τωρα για τον ιησου ειναι οτι ,σχεδον σιγουρα,ηταν ενας 'θαυματοποιος'-ταχυδακτυλουργος στυλ γιουρι γκελλερ ενας απο τους πολλους που υπηρχαν,υπαρχουν και θα υπαρχουν.και παρεπιπτοντως ο γιουρι ειναι τιποτα μπροστα σε αλλους 'καινουριους' του ειδους.η ιστορια παντως του ενανθρωπησαντα θεου,του φωτος,του θεανθρωπου,του μεσσια,του γιου παρθενας γυναικας,που διδασκει και κανει θαυματα υπηρχε σε παρα πολλες αρχαιες θρησκειες.και αυτο ειναι κατι που μπορει να το βρει κανεις με ενα απλο ψαξιμο στο διαδικτυο.οι ομοιοτητες ειναι εντυπωσιακες.ιστοριες παρομοιες με αυτη του ιησου συνανταμε σε καθε αρχαιο λαο.ας πουμε ο θεος των περσων,μιθρας, γεννηθηκε απο παρθενο σε σπηλια(οι σπηλιες τοτε χρησιμευαν και ως σταβλοι),κυνηγησαν να τον σκοτωσουν οταν ηταν μωρο,στα 30 του διδαξε και εκανε θαυματα πολλα και μεγαλα,κηρυττε τον ενα και μονο θεο,ειχε δωδεκα μαθητες,ηταν μελος της αγιας τριαδας,κηρυττε την κολαση και τον παραδεισο,μιλαγε για τον κακο θεο αχουρα μαζντα,αναστηθηκε λιγες μερες μετα τον θανατο του και ονομαστηκε μεσσιας,λυτρωτης,υιος του θεου,η αληθεια,το φως και ο καταλογος με τις ομοιοτητες δεν εχει τελος.ιδια ιστορια συνανταμε και στην αρχαια ελλαδα με τον διονυσο,στην ινδια με τον κρισνα,στην βαβυλωνα με τον ταμμουζ,στην φρυγια με τον αττι ,στην αιγυπτο με τον χορους.μιλαμε δηλαδη για πολυ κλασσικη ιστορια.η πιθανοτερη εξηγηση των ομοιοτητων αυτων ειναι οτι τα χρονια εκεινα οι ανθρωποι ολων των χωρων αφου ειχαν τα ιδια η παρομοια προβληματα,τους ιδιους φοβους,τις ιδιες αποριες ειχαν και παρομοιες αυταπατες.γνωμη μου ειναι οτι υπηρξε την εποχη εκεινη ενα ατομο,ενας 'δασκαλος' με μεγαλες διανοητικες και πνευματικες δυνατοτητες που ηταν και ο ιστορικος ιησους αλλα δεν ηταν θεος.ειναι η ηταν,μαλλον,αλλος ενας ψευτικος θεος απο τους χιλιαδες που εχουν εμφανιστει στον πλανητη αυτο.τωρα βεβαια δεν ειμαι σιγουρος για το κατα ποσο θεωρουσε ο ιδιος τον εαυτο του θεο η ηθελαν να τον ονομασουν ετσι οι συγγραφεις των ευαγγελιων.παντως ,για μενα, αλλο τοσο οσο ειναι πιθανο(δηλαδη σχεδον καθολου) να ειναι αληθινοι θεοι οι προαναφερθεντες αλλο τοσο ειναι πιθανο να ειναι και ο ιησους.μπορω και εγω να σου αναφερω 2-3 παντως προφητειες της καινης διαθηκης που διαψευσθηκαν ,παρ'ολο που η αναγνωση της καινης διαθηκης εκ μερους μου ηταν περιστασιακη και επιπολαιη οταν ημουν εφηβος

Unknown είπε...

ενδιαφερουσα παντως η προφητεια που ανεφερες.σιγουρα πιο συγκεκριμενη απο αλλες.την ειχα μονο ακουστα αλλα αφοτου την ανεφερες εψαξα γι'αυτην.απ'οτι εμαθα εχει και συνεχεια αλλη μια 'εβδομαδα' στην οποια θα εμφανιστει ο υποτιθεμενος αντιχριστος και θα 'χριστει' στην μεση της.κατ'αρχην μονο το γεγονος οτι το συγκεκριμενο κειμενο δεν μπορει να γινει κατανοητο απο τον καθενα και χρειαζεται ερμηνεια-εξηγηση απο καποιον 'ειδικο' ειναι αρκετο για να καταλαβει κανεις οτι δεν αποτελει αποδειξη για κατι.ενας ασχετος με την θεολογια και τον χριστιανισμο ,αν του δωσεις το κειμενο αυτο να το διαβασει ως επιχειρημα οτι ο ταδε ανθρωπος ηταν θεος,θα σε κοιταξει απορημενα και θα πει δεν καταλαβα τιποτα.αντε ας πουμε οτι οι ιστορικες χρονολησεις σου ειναι σωστες αν και διαβαζα σε μια εφημεριδα οτι ο ιστορικος ιησους ,συμφωνα με τελευταιες μελετες, γεννηθηκε μαλλον μερικα χρονια πριν απο οτι νομιζουμε ισως και το 10π.χ.ας πουμε επισης οτι η προφητεια στο συνολο της ειναι αυθεντικη και δεν εχει προσθεσει/αλλαξει καποιος ,ας πουμε ραββινος που την αντεγραφε, κατι.και παλι ομως δεν μου λεει και πολλα.ας πουμε οταν λεει 'να επικυρωθει το οραμα και ο προφητης' γιατι σωνει και καλα να εννοουσε τον ερχομο του μεσσια και να μην αναφεροταν σε καποια αλλη ενδεχομενως πολυ συχνη προφητεια της παλαιας διαθηκης οπως για παραδειγμα την απελευθερωση του ισραηλ απο τον ζυγο και την συντριβη των εχθρων του?επομενως εσυ το ερμηνευσες οπως σε βολευε.οπως ταιριαζε στις πεποιθησεις σου.τι σημαινει επισης τι σημαινει 'να παύσει η αδικία, να σφραγιστεί η αμαρτία, να ξεπλυθεί το κακό, να επικρατήσει αιώνια δικαιοσύνη'?πολυ αοριστο σημειο και θα μπορουσε να ερμηνευτει με πολλους διαφορετικους τροπους.παλι οπως σε βολευε το ερμηνευσες.επισης ερμηνευσες ,μονος σου,την εβδομαδα ως εφταετια.επισης το μεχρι του χριστου του ηγητορα ειναι αοριστο γιατι δεν λεει σε ποια στιγμη της ζωης του κλεινουν οι 69 βδομαδες.στην γεννηση,στην σταυρωση,στην ενηλικιωση?επισης μετα που λεει οτι 'ο λαος του ηγητορα θα αφανισει την πολη και το αγιαστηριο'.αυτο δεν ειναι τιποτα παραπανω απο μια ιστορικο/κοινωνικη προβλεψη.προεβλεψε δηλαδη ο δανιηλ οτι η ιερουσαλημ καποια στιγμη στο μακρινο μελλον θα καταστραφει.σιγα την προβλεψη.ειναι σαν να σου πω οτι μεταξυ 2000 και 2020 θα γινει ενας μεγαλος πολεμος στην μεση ανατολη.αφου ηθελε στο κατω κατω ο θεος να μας δειξει οτι θα στειλει τον υιο του γιατι ,ας πουμε,δεν μιλησε,μεσω του δανιηλ, με ακριβεια?να πει δηλαδη οτι ο ιησους θα γεννηθει στο ταδε μερος ,το ταδε ετος και μετα απο 40 χρονια απο τον θανατο του θα καταστραφει η ιερουσαλημ απο τους ρωμαιους και μετα απο τοσες χιλιαδες χρονια θα ερθει ο αντιχριστος.εν πασει περιπτωση θελω να κλεισω λεγοντας οτι εγω ,ισως,ειμαι διατεθειμενος υπο προυποθεσεις να δεχτω την υπαρξη θεου.το ερωτημα ειναι εσυ,εισαι διατεθειμενος αν καποιος παρουσιασει σε σενα συντριπτικα στοιχεια να αναθεωρησεις την πιστη σου?καλες οι προτροπες σου να 'δοκιμασω' προσωπικες εμπειριες αλλα δεν το βλεπω να το κανω.ο χρονος μου ειναι πολυτιμος.και στο αντιστρεφω λεγοντας σου γιατι δεν δοκιμαζεις κιεσυ εμπειριες αλλης θρησκειας.που ξερεις μπορει να αλλαξεις γνωμη και να αποφασισεις οτι αλλη ειναι η αληθινη θρησκεια.συγγνωμη για τον χωρο που επιασα.εχω γνωρισει μεταξυ μας και συμπαθεις χριστιανους.απ'οτι καταλαβαινω μπορει να εισαι και συ ενας απο αυτους.μπορει να μην ξαναγραψω γι'αυτο σε καθε περιπτωση ευχομαι να σου πηγαινουν ολα καλα.

Unknown είπε...

Υ.Γ.και οσο για την προφητεια του δανιηλ σκεψου και κατι αλλο.ας δεχτουμε οτι παρα την ασαφεια της εχει καποια επαφη με την πραγματικοτητα.αν σκεφτει ομως κανεις ποσες και ποσες αλλες προφητειες περιεχονται στην παλαια διαθηκη και οχι μονο και ειναι παντελως αοριστες,ακαταλαβιστικες εως εσφαλμενες τοτε δεν ειναι περιεργο που μια απο αυτες (με λιγο σπρωξιμο) μοιαζει(και τονιζω το μοιαζει) να επαληθευτηκε.

The_Truth είπε...

Αγαπητέ Pericleous,
θα σε παρακαλούσα από εδώ και πέρα οι απόψεις σου να περιορίζονται σε 10-20 γραμμές, κάτι το οποίο θα ακολουθήσω και εγώ έτσι ώστε η επικοινωνία μας να είναι ευανάγνωστη. Προφανώς, με τη μαθηματική έννοια, και οι 2 κάνουμε υποθέσεις. Αν υπήρχαν μαθηματικές αποδείξεις τότε δεν θα χρειαζόταν κουβέντα. Το μόνο που υπάρχει είναι ενδείξεις. Ας εξετάσουμε λοιπόν από δω και πέρα τις ενδείξεις στη μη ύπαρξη Θεού και τις ενδείξεις της πίστης στο Χριστό. Μια ισχυρότατη πρώτη ένδειξη περί της πίστεως στο Χριστό είναι το Άγιο Φως. Θαύμα το οποίο καθένας μπορεί να βιώσει. Τι έχεις να πεις για το Άγιο Φως ;